Понеделник, 06 Май 2024
    
Култура

Свети Георги обединява седем художници именици за изложба

  24.04.2024 10:57  
Свети Георги обединява седем художници именици за изложба

Седем творци именици дават началото  на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

Идеята има дългогодишна история, разказва един от участниците в изложбата Георги Динев:

„Няколко години след като Йордановците направиха изложбата с техни творби в разговор с приятели се роди идеята, че и художниците с име Георги може да направим изложба като контрапункт, нещо любопитно и интересно. Георги Баев прие инициативата с ентусиазъм, но скоро след това той почина и това ми счупи желанието за подобна организация.  Сега се надявам да стане интересна изложба-нещо ново и различно в Бургас. Обединява ни идеята за този духовен празник и това, че сме кръстени на Свети Георги, а крайният резултат ще е изненада и за нас.“ 

Освен Георги Динев, в първата Гергьовденска изложба, са поканени скулпторът Георги Миленов от Троян и живописецът Георги Златев от Стара Загора, когото сме виждали като участник във Фестивала на пясъчните скулптури. Школата от морето ще представят Георги Панайотов, Георги Бостанджиев и Георги Петков. Сред имениците има и една дама. Това е иконографът от Дряново Гергана Симеонова, която от над 20 години рисува икони и прави стенописи на църкви.