Вторник, 07 Май 2024
    
Бургас

Общински съветници от БСП се ядосаха на ВиК, заради неасфалтирана улица в „Славейков“, пускат жалба до министъра

  26.04.2024 12:57  
Общински съветници от БСП се ядосаха на ВиК, заради неасфалтирана улица в „Славейков“, пускат жалба до министъра

Силвия ШАТЪРОВА

Общинските съветници от БСП -Чанко Мирчев, Станимир Баев и членът на областното ръководство но партията Николай Тишев заедно с младежкия ръководител на партията Васил Иванов скочиха срещу дълготраен ремонт на ВиК Бургас на улица в ж.к „Славейков“. Тишев е жиевещ в района и пряк потърпевш, в квартала около блок 65 е започнала подписка срещу спрения ремонт.

Той е част от интегрирания воден цикъл, в момента се намира в  някаква фаза, като не е поставена натилка  и не е асфалтирана улицата.  Месеци жителите му дишат прах, има шахти, които са необезопасени.
„Критиките ни са към ВиК, като възложител, институциите си прехвърлят топките, но проблемът си остава нерешен“, заявиха  червените активисти.

СМР-та са спрени от месец и половина.  Лятото се диша прах, зимата е кал и дупки, създадени са предпоставки за ПТП-та. „Сигналите са вече повече от година. Направихме среща с директора на ЦАУ “Освобождение“ Тодор Колев, той е писал стотици писма до ВиК и други институции. Решение няма!“, заяви Николай Тишев.

От 2 януари в писмо до  Колев от ВиК признават, че има забавяне на проекта и са спрени СМР-та, като заявават, че уличните настилки ще бъдат поддържани с подходяща фракция. Нищо подобно не се случва. Обещават, че ремонтът ще продължи от  началото на тази година, когато трябва да бъдат изградени домовите отклонения и включването им към новите трасета. Едва след това  ще се асфалтира. До тогова трябва да се поддържа с подходяща фракция. „Вече сме май, а такъв ремонт  няма“, заяви Тишев.  Той също е говорил с управитела на ВиК-Бургас  Цветан Мирчев, който му е обещал среща с общинските съветници, но в един момент е спрял да си вдига телефона.

Така изглежда района около бл.65 в "Славейков".

Затова написахме жалба до министъра на регионалното развитие, който е принципал на ВиК-Бургас. Става въпрос за втория по големина комплекс на Бургас и затова си позволихме да напишем жалба до министъра от наше име“,  каза Станимир Баев.

„Моля да упражните правомощияа си като принципал на ВиК и да съдействате до възстановяване на ремонта“, призовават министъра двамата съветници-Станимир Баев и Чанко Мирчев.

Подобна бе ситуацията в кварталите Долно Езерово и Лозово, където подизпълнителя -консорциум „Алфа“  месеци не приключваше обекта. Последваха три протеста на жители.

Сега след приключването му има основателни притеснения за некачествен ремонт, защото са започнали наводнения. Все още обаче обектът не е с подписан документ за изпълнение и става ясно, че ще има корекции.

 

Там трябва да се продължат ремонтните дейности, но година и три месеца това не става. Общината има готовност, но отново ще се разкопае след това .