Четвъртък, 09 Май 2024
    
Бизнес

Яйца от Украйна заливат пазара, маскират ги с БГ етикети

  27.04.2024 15:16  
Яйца от Украйна заливат пазара, маскират ги с БГ етикети

 

Дона МИТЕВА

Вносни яйца от Румъния, Полша и Украйна заливат пазара, твърди председателят на Управителния съвет на Асоциация на промишленото птицевъдство Даниел Божанков. Това е доказано с данни от „Митници“ и БАБХ.

„Имаме информация е, че от Украйна влизат и яйца с изтекъл срок на годност. Т. е. идват у нас горе-долу на 25-ия ден от производство, а срокът на годност е 28 дни. В нашите пакетиращи центрове се преетикетират с нов срок, слагат се в български кашони и кутии и се пускат на пазара. Или пък се продават в прозрачни торбички.

Печатът на самото яйце не е български и на етикета си пише произход, но отвън потребителят вижда трибагреника и може да бъде заблуден. Такова нещо много трудно се проследява“, подчертава Божанков, допълвайки, че може да стане със съвместни проверки на БАБХ и НАП.

Една от причините за интензивния внос е поражението, нанесено от птичия грип на родния сектор, което е около 30-40% от поголовието на носачките. Така е отворена нишата, а родното производство е в неизгодна позиция.

„Сектор „Птицевъдство“ не влизаше в подпомаганията за COVID-19 и заради войната в Украйна. А производителите в Румъния, Гърция, Полша всяка година получават кризисни помощи, затова тяхната себестойност е по-добра от нашата и те могат да си позволят да вкарват по-евтина стока”, добавя Божанков.

Още в средата на март от Асоциацията на промишленото птицевъдство са представили информация за различни нелоялни търговски практики на правителството на Денков, дори са показали нагледно примери.

В Бургаско големи птицеферми, които да отглеждат носачки, няма.

Цената на 20 яйца размер L, според Системата за агропазарна информация в област Бургас струва средно 10.40 лв., при средна цена за страната 10.66.