Петък, 17 Май 2024
    
Общество

Румен Петков повежда листата на „Левицата“ в Бургас

  30.04.2024 12:24  
Румен Петков повежда листата на „Левицата“ в Бургас

Георги РУСИНОВ 

Лидерът на АБВ Румен Петков ще поведе листата на „Левицата“ в Бургас за националните избори. Това съобщиха на пресконференция за бургаските медии от коалицията.

Областният координатор на АБВ Антон Коджабашев също ще е кандидат за депутат. На брифинга с медиите присъстваха и председателят на Общински съвет – Карнобат Маргарита Стаматова и журналистът Севда Димитрова, която е родом от Бургас – и двете в ролите си на кандидат-депутати.

В началото на разговора Коджабашев определи като голяма тяхна победа стопирането на проекта за фотоволтаици в Черно море, от което голямо притеснение имаха туристическия бранш и рибарите. Той изрази притесненията си за предстоящия летен сезон поради липса на кадри. Друга тема на брифинга бе и бургаската рафинерия.

Маргарита Стаматова говори за необходимостта от подпомагане на дребните селскостопански производители, тъй като според нея в последните години акцентът е върху големите. По думите й общини като Карнобат, Айтос и Средец, които са във вътрешността на областта имат най-голям интерес именно към развитието на селското стопанство.

„Климатичните промени водят до проблеми с отглеждането на култури. Може би трябва да се предложи нов сорт ечемик, който да е по-подходящ“, каза тя.

Севда Димитрова заяви, че е време народът да си спомни, че е суверен и да изпрати хора, които ще работят за националния интерес, а не такива, които ще са клакьори пред Европа и НАТО. За родния Бургас тя коментира, че на първо място винаги свързва с културата и добави, че се радва, че продължава да е културен център.

Димитрова обаче изрази притесненията си по отношение на образованието сред младите в България, тъй като данните сочат, че все по-малко функционално грамотни са учащите.

„Това означава, че не можем да осигуряваме нужните кадри и ще става все по-трудно“, уточни тя.

Румен Петков допълни по темата, че в последните 5 години от Софийския университет няма нито един завършил ядрена енергетика – сектор, в който страната ни е била сред силните.

„Все по-малко инженери се дипломират – бройката им е едноцифрено число. С 8.5% е спадът на промишленото производство на страната ни по данни на Евростат“, каза той.

Петков е притеснен и от липсата на каквато и да е позиция от българска страна по отношение на стратегически закон внесен в сената на САЩ, касаещ Черно море. От Министерство на външните работи получил отговор, че нищо не е съгласувано с нас от американска страна по въпросния стратегически документ.

Лидерът на АБВ засегна и темата с рафинерията „Лукойл“, която определи като много важна. Свършеното от досегашните управляващи според него в един момент ще засегне пряко 3000 души и косвено 30 000.

Коментирани бяха и взаимоотношенията на „Левицата“ с Ваня Григорова.

„Г-жа Григорова избра да участва сама в изборите и по този начин застана срещу всички, които я подкрепихме на изборите в София“, заяви Петков и добави, че подкрепа за Григорова има от Мая Манолова.

Иначе в коалиция „Левицата“ участват 7 партии и 3 неправителствени организации. Петков призова бургазлии да излязат и да гласуват на 9 юни.