Петък, 17 Май 2024
    
Бизнес Бургас

Кметовете в областта искат: Полети за българските диаспори и разширение на ГКПП-Малко Търново

  02.05.2024 12:06  
Кметовете в областта искат: Полети за българските диаспори и разширение на ГКПП-Малко Търново

Георги РУСИНОВ

 

Полети насочени най-вече към българските диаспори в Европа и разширение на ГКПП-Малко Търново и пътя до него. Около това се обединяват кметовете в областта, коментира градоначалникът на Поморие Иван Алексиев пред журналисти.

„Имахме среща с концесионера „Фрапорт“ и влизаме в директни разговори с различните превозвачи. Вече даже има интерес от два авиопревозвача да се открият редовни линии Бургас – София и Бургас – Истанбул. Естествено гледаме и към Европа – Италия, Франция, Испания, Германия, Англия. Това е идеята. Благодаря на всички кметове от областта, защото имаме подкрепа от всеки един от тях. Заявена подкрепа имаме и от кметовете на Стара Загора, Сливен и Ямбол. Зимата тези полети по-скоро може би ще бъдат насочени към българските диаспори, защото като туристически регион лятото ние имаме достатъчно полети“, заяви той.

Алексиев обясни, че идеята е от август освен удължаване на сезона с културно-исторически и спа туризъм, да има възможност българските диаспори в Европа да летят до Летище Бургас.

„Затова неслучайно изброих Италия, Франция, Германия, Испания, Англия. Да, пропуснах Виена, където също има много българи. Летище Бургас може много добре да подпомага Летище Истанбул. Предстоят разговори с „Turkish Airlines“, включително и с генералния консул на Турция в Бургас. Т.е. основната идея на фонда ще е тази. Да, реклама на дестинация Бургас ще има, но това не е целта, а по-скоро летището да стане целогодишно предпочитано не само от туристите, но и от българите живеещи в чужбина“, уточни кметът на Поморие.

Друг много важен момент за развитието на региона е пътната свързаност, посочи Алексиев.

„Следващата кауза, с която се захващаме за развитието на регион Бургас е отваряне на ГКПП-Малко Търново. Няма как при такъв удобен граничен пункт, ние да караме хората да ходят до Лесово и Свиленград. Трябва да се разшири контролния пункт, което мисля, че няма да струва кой знае колко много пари. В последствие вече да се разшири и самия път. Това е кауза, за която кметът на Малко Търново Илиян Янчев се бори много години, но за жалост беше сам. Хубавото е, че всички кметове разбрахме, че когато сме заедно нещата се получават. Сега всички заставаме зад него и тази кауза става обща на кметовете на област Бургас. Това е едно от изискванията към депутатите, които ще изпратим в следващото Народно събрание“, каза той.

Градоначалникът добави, че има изготвен проект както от наша страна, така и от турска.

„Има възможности за финансиране, просто трябва силна политическа воля. Държавата ще намери средства, както трябва да намери и за другия важен път – АМ „Черно море“. Пътната свързаност е важна за развитието на областта. Не може да има туризъм без общините от вътрешността. Първо – там има много работна ръка, второ – там се отглеждат плодове и зеленчуци, които хранят нашите туристи, трето – там има много интересни културно-исторически ценности. Регион Бургас не е само слънцето и морето. Мистична Странджа – как ще стигнем до нея? Трябва да отпушим тапите към Малко Търново“, завърши той.