Събота, 18 Май 2024
    
Любопитно Общество

Тази година благодатният огън няма да бъде донесен в България от Йерусалим

  04.05.2024 09:16  
Тази година благодатният огън няма да бъде донесен в България от Йерусалим

Тази година няма да се пътува до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината е ескалацията на напрежението в Израел.

Решението бе взето от Светия синод на 22 април.

За богослуженията за Великден ще бъде използван Благодатният огън, който беше донесен през миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим.

След като няколко години коронавирусната пандемия поставяше капан за Благодатния огън и свещениците, които пътуваха до Божи гроб, тази година напрежението в региона е нова спънка за църковната българска делегация.

През 2022 г. бе използван Благодатният огън от 2021 година, който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“. Година по-рано заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен, а огънят донесе посланикът ни в Израел. Едва миналата година тази "черна" серия бе прекъсната, когато лично митрополит Киприан кацна в Тел Авив и донесе частица от огъна за храмовете у дома.

Тази година Великден ще е белязан и заради липсата на духовен водач след кончината на патриарх Неофит. Негово Светейшество почина на 13 март след продължително боледуване. Той бе на 78-годишна възраст.

В средата на март месец Светият Синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател. Той ще ръководи софийската епархия и ще отговаря за избора на нов патриарх, който трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца.

Врачанският митрополит Григорий ще води църквата до избора на нов патриарх

Именно дядо Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23:30 часа на Велика събота.


Анкета

Мнения

Малко Търново Мнения
Милена Дренчева, секретар на читалището в Малко Търново:      Горда съм, че поддържаме столетна институция
  12.05.2024 17:42      

  Милена Дренчева е родена на 06.08.1972 г. в Бургас. Магистър по специа