Понеделник, 20 Май 2024
    
Бургас

150-годишен обичай възпроизведоха жените от Момина църква

  09.05.2024 14:01  
150-годишен обичай възпроизведоха жените от Момина църква

 

Дона МИТЕВА

Народният обичай „Герман – Градушкар“ за измолване на дъжд и обреда „Пеперуда“ представиха жените – самодейки от фолклорната група „Тронки“ от село Момина църква в Бургаския етнографски музей. Обичаят е на повече от 150 години, а средната възраст на жените, които го пресъздават, е над 70, като баба Каля, домакинята, е на 84.

В селищата на тронките в Западна Странджа обичаят „Пеперуда“ се съчетава с „Герман“ и затова е по-богат, с повече обредни лица.

Жените самодейки пяха песните за „Пеперуда“ и обредно приготвиха от кал гола мъжка фигура, наречена Герман. Положиха го върху керемида като в ковчег, накичиха го с цветя и го оплакаха: „Ой, Германе, Германе! Умря Герман от суша за киша!“ Погребаха куклата-Герман край реката и след това замесиха обреден хляб и го раздадоха на дошлите да се насладят на древния обичай, който се прави за дъжд и плодородие.

Михаела Коджабашева е на почти 18 години и учи в ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ – Бургас и е от Момина църква. Тя е част от самодейната група, макар да няма в нея баба, и е единственият млад човек. „Обичам фолклора и искам да науча всичко от тези възрастни жени, за да мога да го предам на другите поколения, които ще дойдат след мене“, обясни мотивите си да е част от „Тронки“ девойката.

Ивана Огнянова е ръководителката на групата, дъщеря на учители. Самата тя бивш учител, подчертава, че ритуалът е много стар и е записан от Странджанската експедиция. „Той се прави по време на суша в селото. Германа го даваме курбан на Бога, а ритуалът се нарича „Пеперуда“, обясни тя.

Жената е категорична, че ритуалът наистина помага: „В Летния театър на Бургас сме го правили два пъти. И двата пъти след това заваля. Отидохме на Богородична стъпка в Стара Загора – там се случи чудо. Вярвам, че наистина има нещо магично в този обичай“, казва тя.

Но признава и друго, че сега дори и да има голяма суша, земеделци не ги търсят, за да направят „Герман“. „Сега хората са различни, не вярват може би или пък не им се занимава с такива неща“, обяснява възрастната жена.

В празника участва и професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа“ с главен художествен ръководител Марио Егов.


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на