Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:36Сряда

  29 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Арх. Петър Статев - кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ - Бургас:Градът ще продължи да се развива в посока към морето

  11-10-2019 0 1052

  Снимка:

  Все повече места край него ще се превърнат в любими за бургазлии

  Ще съдействам за работеща и практична Наредба за преместваемите обекти

   

  Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

   

   

  Арх. Петър Статев е от Бургас, завършил е Строителен техникум „Кольо Фичето“, а след това „Архитектура“  в град Касел-Германия.
  След завръщането си в Бургас работи в колектива на арх. Петко Йовчев и арх. Людмила Кьосева, като  работи над различни  жилищни и многофункционални сгради, вилни селища. Разработвал  е проекти на апарт хотели в Свети Влас и Слънчев бряг.

  След последните му проекти са ремонтът на сградата на ПМГ, преустройството и ремонта на училищата „Петко Росен“ и „Найден Геров“, спортни площадки и сгради за енергийна ефективност в Бургас и Поморие.

  Управител е  на“ Бургас Архитект“ ЕООД. Член е на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите, като е председател на бургаската структура.

   

   

   

  Господин Статев, с какви мотиви приехте предложението да сте  част от листата на ГЕРБ за общински съветници на Бургас?

  - През последните години Бургас се разви много и като град промени изцяло облика си в положителна посока. Пример за това са обновеният център и отварянето на града към пристанището. Намирам и новата програма на господин Николов за много амбициозна и даваща възможности за израстване на града като образователен и културен център от национално и интернационално ниво. Ще се опитам максимално да помогна тя да бъде реализирана.

  - С какво можете да бъдете полезен за развитието на града?

  - Ще се опитам да подобря още повече връзката на Община Бургас с архитектурната гилдия, както на регионално ниво, така и на национално. Редица общински нормативни документи и бъдещи стратегии за развитие на град Бургас биха могли да се разгледат от експертите на Съюза на архитектите и да се излезе с професионално становище преди да се внесат за гласуване в Общинския съвет.

  Организирането на един четиристранен съвет (кръгла маса) с участието на проектанти (архитекти и инженери), строителни фирми, надзорни фирми, общинска и държавна власт би подобрило комуникацията на Община Бургас със съсловните организации, пряко свързани с развитието на града. В тези срещи на съвета ще се обсъждат проблемните области и ще се предлагат решения за подобряване както на градската среда, така и на работата и сътрудничеството между различните участници в инвестиционното проектиране.Мнението на специалистите, които професионално се занимават с градско устройство и планиране, ще даде правилна насока накъде да се развива градът през следващите години.

  - Кои са Вашите приоритети и каузи, които ще защитавате?

  - Моите приоритети са грижа за зелената система на град Бургас чрез създаване на Програма за масово облагородяване на вътрешнокварталните пространства. Рехабилитация на основните улици и булеварди, за да се увеличи броят на засадените дървета в зелената система на Бургас. Създаване на звено за ремонт и поддръжка „Общински имоти, услуги и ремонти“ и инспекторат за борба с вандализма, за да се отреагира бързо при възникнали проблеми. Сътрудничество на Община Бургас със Съюза на архитектите в България за израстване на града като културен център от национално и интернационално ниво.

  - Като общински съветник сигурно ще попаднете в изработването на документи, сред които Наредба за преместваеми обекти, която винаги предизвиква напрежение и не може да бъде приложена по една или друга причина, как ще съдействате за нея?

  - Така както във вторник бях избран от управителния съвет на Съюза на архитектите в България за един от членоветена Комисията в съюза по изработване на новия законопроект по бъдещия „Закон за архитектурата“, който да бъде предложен на Народното събрание за гласуване, така с удоволствие бих съдействал да се изработи една правилно работеща и практична Наредба за преместваемите обекти, която да бъде съобразена със спецификите на град като Бургас. Добре би било тази нова наредба да се обсъди със съсловните организации като Съюза на архитектите, Камара на архитектите, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и други, които да могат да дадат становища и мнения за нейното по-добро функциониране.

   

  - Центърът на Бургас и старите сгради започнаха да се очертават след саниране и ремонти по различни програми, но сме свидетели и на места, където старите сгради не са в хармония с новите, трябва ли да има наредба за градските пространства, паметници на културата и рекламни надписи?

  След тазгодишната промяна на Закона за устройство на територията се дава възможност на всеки един град чрез общинска наредба да определи специфични изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. В централна градска част са разположени повечето архитектурни паметници на град Бургас. За да се запазят и съхранят тези архитектурни ансамбли и цялостната градска среда, е нужна една такава наредба, която чрез допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкции, пристрояване и надстрояване на сгради, улици, площади, озеленени площи би спомогнала за вписване на новите сгради и пространства в специфичната атмосфера на град Бургас.

  - Мандат 2015-2019 завърши с една тема: индустриален парк „Равнец“, мислите ли че началото на новия Общински съвет ще може да я продължи по нов начин?

  - На последното заседание на Общинския съвет след множество дебати беше гласуван подробният устройствен план за индустриален парк „Равнец“. Рамките за развитие на зоната са вече зададени и може да се работи в посока реализация, за да се създават високо технологични производства, които водят към устойчива заетост и високо заплащане.

  -Как може да се развива Бургас и да се усвояват нови пространства за града?

  - Градът ще продължава да се развива в посока към морето. Все повече пространства от Зоната за обществен достъп към Пристанище Бургас ще придобият нови обществени функции и ще станат не само достъпни за гражданите, но ще се превърнат в любими места за посещение.Зоната ще се превърне в притегателен градски център с атрактивни пространства и сгради.

  -Кои са новите архитектурни идеи за града и общината?

  - Новите архитектурни идеи на бургаските проектанти за града са представени пред гражданите на Бургас в традиционната изложба на архитектурни проекти „АрхиМория 2019“, която беше открита в Международния ден на архитектурата. Експозицията е организирана от Бургаското дружество на Съюза на архитектите и Регионалната колегия на Камарата на архитектите, разположена е до пресечката на булевард „Алеко Богориди“ и улица „Генерал майор Лермонтов“ и ще остане там до края на октомври. На място гражданите на град Бургас могат да се запознаят не само с току-що реализираните обекти, но и с тези, които предстоят.

  - Наскоро кандидатът за нов мандат Димитър Николов заяви, че е възможно  да се разкрие  филиал на УАСГ в Бургас, какви ще са ползите от това?

  - Една много добра инициатива на кмета на Бургас, която ще привлече още повече млади хора от цялата страна, които да следват тук. Една част от тях със сигурност ще изберат да останат тук да живеят и след завършването си. Ще се отворят и допълнително работни места в областта на университетското образование. За разлика от много предишни кметове, които пренебрегваха образованието, г-н Николов не само залага на него, но както се вижда от програмата му за следващият мандат, то е водещо.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.