Вход с регистриран акаунт:
  • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
    Забравена Парола

    www.factor-bs.com

    10:34Вторник

    28 Януари 2020

    архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

    Отзвук от Фестивалите на рибата и виното в Бургас

    14-12-2019 0 454

    Снимка: faragency.bg

    Силвия ШАТЪРОВА

    Георги РУСИНОВ

     

    Бургас вече три години поред провежда Фестивал на рибата и виното. По време на фестивалите винаги събираме интересни рецепти. Тази година ще ви представим няколко звездни участия за последните две издания на фестивала, както и интересна рецепта от Габрово.

    Фестивалът на рибата и виното определено се утвърди в Бургас през 2019-а. Предното му издание бе малко по-противоречиво от последното, което запази изцяло тона на името си. През 2018-а той стартира със скандал с иззето свинско месо с изтекъл срок, а посетителите му останаха учудени как повечето продукция бе от всичко друго, но не и риба.

    Най-семпло, но и някак типично по бургаски с вкусна риба и хубави вина, остана първото издание през 2017-а.

     

    Нетипично: Габровска рибена чорба от сьомга

     

    По време на Фестивала на рибата и виното в Бургас за 2019-а, габровци готвиха рибена чорба от сьомга. Рецептата е нестандартна за нашите географски ширини, където в повечето чорби ползваме няколко вида риби. Тази е само със сьомга.

    В чорбата се слагат картофи, моркови, червена и зелена чушка, сол на вкус, целина, девисил и по избор се приготвя в олио или зехтин. Хрилете на сьомгата се отстраняват, а главата се измива добре. Оставя се да ври в подсолената вода около 20 минути. През това време вече всички зеленчуци трябва да са нарязани. Чесънът се слага в олиото или зехтина, после и останалите зеленчуци, докато омекнат.

    След това главата от сьомгата се обезкостява и месото от нея се добавя към зеленчуците. Бульонът, в който рибата е вряла се прецежда и тогава всички продукти, приготвени преди това, се добавят към него. Рибената чорба се подправя с джинджифил и девисил, ползват се гъби и лайм.

    Същите габровски участници приготвяха и сьомга по норвежка рецепта, докато огънят за чорбата гори. В това време месото от рибата е поставено на скара в близост, където се опушва и изпича.

     

    Актьорът Юри Ангелов приготвя супа по рецепта от Варвара

     

    Актьорът Юри Ангелов приготвя рибената си чорба по стара рецепта от царевското село Варвара. За нея казва, че я е научил от потомствени рибари, които му я доверили чак след като се опознали.

    „Най-точната рибена чорба е и най-простичка като съдържание, тя е и благодатна на рибени видове. Най-простичката рибена чорба е от рибари направена, но и тя е и най-вкусна. Всички други рибени чорби, които са с картофи, моркови, зелен боб, са взаимствани похвати от сушата. Рибената чорба е само с риба и е само с една-единствена подправка от Богинята Майка на Странджа“, коментира той пред наш екип по време на Фестивала на рибата и виното в Бургас тази година.

    Чорбата се приготвя с глава и парченца паламуд, или калкан. Даже за предпочитане бил калканът, който желирал супата. Следват попчета, сафрид и цаца. Преди това се вари кромид лук. От него става бульон, след което може в тензух, а може и в супата директно да се сложат видовете риба. Ангелов казва, че ако няма калкан, то в краен случай се ползва речната риба сулка, за да се постигне ефекта на желиране. Подправката е само една и тя е девисил. Актьорът обаче казва, че предпочита странджанската, била в естествения й вариант – на коренища, тъй като ароматът, който придават е по-тежък.

     

    Камелия Воче купува риба само, ако й замирише на море

     

    Друга звезда на Фестивала на рибата и виното в Бургас, само, че през 2018-а бе певицата Камелия Воче. Тя се доказа и като добър кулинар и дори подхвана собствен бизнес след успешното й участие в предаването „Черешката на тортата“. Самата тя се иронизира като заяви пред „Черноморски фар“, че е станала по-известна едва след участието й в предаването.

    В тон на Фестивала от 2018-а, певицата Воче представи продукцията си от паста, която приготвя сама и от сладки вкусотии. Никаква риба.

    Запитана защо това липсва на щанда й, тя заяви:

    „За този фестивал определено съм малко като инатливото дете, защото Енчев на няколко пъти ме моли всичко да е на рибна основа. Аз и в София също често пазарувам и ако рибата не ми замирише и морската храна не носи този аромат на море, не ме приканва да я хвана и да я приготвя“.

    коментари

    Добави своя коментар
    още новини
    Актуален брой на вестника
    анкета

    Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                      Резултати
    валути
    ЕвроEUR 1.95583
    usd Щатски долар USD 1.77303
    gbp Британска лира GBP 2.20973
    chf Швейцарски франк CHF 1.78909
    хороскоп
    всички

    Зодия Близнаци

    22 май - 21 юни

    Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

    Следвайте ни
    Facebook            
    Контакти

    Редакционен офис:
    Бургас, ул. „Милин камък” 9

    Репортери: 0878/424676
    Реклама:       056/825435
                   0878/424698
                   0897/546055

    За реклама във вестник „Черноморски фар“
    e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

    За реклама в Черноморски фар ONLINE
    e-mail:  reklama@faragency.bg

    За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
    предложения, сигнали и др.

    e-mail: info@faragency.bg

    За забелязани нередности по сайта
    e-mail: admin@faragency.bg

    За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

    Важно:
    При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

    Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.