Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:11Вторник

  28 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Порязаха съветници за фамилни паркоместа

  14-12-2019 0 1900

  Снимка:

  Идеята развързвала ръцете на богаташи да окупират цели улици и да ги превърнат в паркинги

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Комисията по обществен ред към Общински съвет – Бургас поряза съветниците Кирил Начев и Георги Събев от СЕК  за докладна, свързана с паркингите в Бургас. Двамата бяха направили свои разчети за това какви цени трябва да предлага общината за все още неизградените допълнителни конструкции над два паркинга в морския град.

  Както „Черноморски фар“ писа, това са сегашни паркинги в бургаските комплекси „Възраждане“ и „Славейков“. Идеята е над тях през новата година да бъдат поставени по още един етаж, с цел максимално удобство на живеещи и работещи в районите около тях. Този във Възраждане е новоизграденият до блок 42, който излиза на булевард „Мария Луиза“. Към момента на него има 130 места за паркиране. Паркингът в Славейков също е нов и е този зад зала „Младост“ и блоковете 189 и 190. На него има възможност 90 автомобила да паркират. 150 повече места общо се очакват след реализирането на вторите етажи, което трябва да отнеме 50-60 дни след стартиране на строителството.

  Наш репортер разговаря по темата с шефа на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев преди седмица. Той обясни, че идеята на Общината е цените за ползването им да са символични, като ще има опция и за ВИП-места – най-близките и удобни на паркингите.

  „Обикновеният месечен абонамент ще е от 25 лева, за няколкото ВИП-места цената ще е 50 лева. Предвидили сме възможност и за кратковременно паркиране. Първите два часа ще са безплатни, до 8 часа цената ще е 2 лева и за денонощие – 5 лева. Съобразено е с хората, които имат работа за до два часа да могат да паркират, без да се притесняват. Същевременно работниците в районите ще плащат символичната сума от 2 лева, а нощуващите – по 5 лева. Идеята е да могат да се ползват тези паркинги, хората да не се притесняват от финансовия аспект и да не паркират на нерегламентирани места“, обясни Рунчев и пред Комисията по обществен ред.

  В тази връзка Начев и Събев предлагат да се обособи и така наречената зона „FE“ („Фамилна ЕКО“), която да е с годишна такса от 250 лева и да включва персонално оцветено място, което да се използва от 17:00 часа до 8:00 часа сутринта от заплатилото семейство. През останалите часове ще може да се използва и от останалите граждани.

  „В Пловдив опитаха да направят нещо подобно, но не се получи. Тъй като такива места ще трябва да се отдават на търг, то ще се даде възможност на хора с повече финансови способности от съседите си, да се облагодетелстват с повече от едно места. Може и цяла улица да си купи някой, ако иска“, обясни Андрей Рунчев и добави, че контролът по паркирането би бил още по-сложен с едно такова нововъведение.

  В крайна сметка комисията реши да върне докладната на вносителите за доокомплектоване.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.