Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:40Четвъртък

  12 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Предлагат Георги Шагунов за почетен гражданин на Бургас

  20-11-2019 0 295

  Снимка:

  Композиторът Георги Шагунов да бъде удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на Бургас“. Това предлагат общинските съветници Георги Дракалиев, проф. Севдалина Турманова, Калояна Живкова, Евелина Михалева и Николай Стоянов.

  В мотивите на докладната записка вносителите обръщат внимание, че на 10 ноември 2019 г. се навършват 71 години от смъртта на един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, а именно композитора Георги Шагунов.

  Завършил в Западна Европа, талантливият младеж се установява в Бургас през 1897 г., като става диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк и остава такъв до пенсионирането си. Той е сред основателите на музикалното дружество „Родни звуци“ в Бургас и е диригент на струнния оркестър към дружеството, като по същото време води и клас „Медни духови инструменти“ в Музикалното училище.

  В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения, в това число тържествените химни „Независимостта“, „Един завет“, „Бургаски колоездач“ и много др. Автор е и на първия химн на най-стария бургаски спортен и футболен клуб „Черноморец“, който нарича „Черноморец – млад, сърцат!“.

  Творчеството на Георги Шагунов е преоткрито много по-късно. Оцелели са над 250 марша, както и произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика.

  В Териториална дирекция „Държавен архив“ – Бургас се намира личният фонд на Шагунов. Той включва и оригинална ръкописна партитура на „Концерт за виолончело и симфоничен оркестър...“. По време на създаването на Виолончеловия концерт, той вече е зрял творец, известен и уважаван в Бургас и в България като композитор, диригент, музикален педагог.

  „През целия си живот той твори в Бургас и се утвърждава сред водещите по това време имена, дали значим принос за развитието на музикалната култура на България. Тъй като Георги Шагунов с право може да се нарече едно от знаковите имена и символи от миналото на нашия град, считаме че той заслужава да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас“, пишат общинските съветници.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.