Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:26Четвъртък

  23 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  След убийство в Долно Езерово: Лъснаха обирджиите на банков клон в Айтос преди 4 години (ОБНОВЕНА+СНИМКИ)

  05-12-2019 0 5171

  Снимка:

   

  Съучастник бе убит с „Калашников“

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Едва четири години след обира на банковия клон на „Уникредит Булбанк“ в Айтос станаха ясни извършителите. По щастливо стечения на обстоятелствата това стана след убийство в бургаския квартал „Долно Езерово“. Връзката между двата на пръв поглед тотално различни случая са хората в тях, а именно банковите обирджии.

  На 16 ноември тази година в землището на Долно Езерово бе открит мъртъв мъж. Самоличността му по-късно бе установена, че това е Петър Валериев от квартал „Рудник“. Мъжът е бил убит от 32-годишен шуменец, живеещ в Бургас с автомат „Калашников“. Двамата се познавали от 10 години. Приятелство завързали покрай работа в строителството. Трупът бе открит от семейство от Долно Езерово, които първоначално бяха заподозрени като извършители на престъплението.

  Оказва се, че убиецът и убитият са банковите обирджии от Айтос от 2015-а година. Тогава първоначално за обира бяха задържани варненци, които обаче в последствие се оказа, че са нямали нищо общо с въоръжения грабеж на банковия клон.

  Двамата фактически обирджии от Айтос са участници и банков обир от София през следващата година – 2016-а. От айтоската банка отмъкнаха над 55 хиляди лева. Те действаха изключително бързо и в рамките на минути изчезнаха от града. Обирът извършиха с оръжие. От столичната банка ограбиха около 400 хиляди лева.

  Брифинг за убийството и връзката му с банкови обири даде в Бургас новоизбраният главен прокурор Иван Гешев. Пред медиите по случая говориха още административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев, наблюдаващият прокурор Иван Иванов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на Областна дирекция на МВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров.

  Убиецът, чието име още не се споменава от разследващите, ги завел на местопрестъплението, за да им покаже къде е убил Валериев и къде е скрил оръжието – автомат „Калашников“. Тялото на жертвата е било местено с идея да се скрие по-добре, а оръжието захвърлено, но добре скрито на около 350 метра от трупа. 32-годишният убиец вече има повдигнато обвинение, но още при залавянето му направил пълни самопризнания.

  Участниците в брифинга коментираха, че случаят е бил изключително тежък, тъй като на място е нямало абсолютно никакви веществени доказателства сочещи към убийството. Разследващите започнали работа от нулата и затова получиха поздравлението на главния прокурор за добре свършената работа. Той похвали и експертите, които са изготвили 9 сложни експертизи – факт посочен от прокурор Чинев.

  „Това, че експертите са добри, не е само по филмите. И при нас са такива и тези хора заслужават поздравления“, вметна Гешев.

  Наблюдаващият прокурор Иван Иванов обясни, че убиецът е оказал пълно съдействие и сам е посочил мястото на убийството. Водолази пък издирвали „Калашника“, с който Валериев е убит в езеро Вая, тъй като имало първоначални съмнения, че е захвърлен там.

  „17 дни денонощен труд, стотици разпитани лица – приятели, роднини, съседи, хазартни зали, фирми за бързи кредити, заложни къщи. Не сме стояли без работа. Мястото на убийството е блатисто, а с оглед и лошото време от последните дни, работата ни никак не бе лесна“, коментира старши комисар Сотиров.

  Главният прокурор заяви, че двамата са били изключително конспиративни личности.

  „Никаква комуникация по телефони, ходили са все по адреси и така са се срещали“, поясни Гешев.

  Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също похвали взаимодействието на всички страни по случая и решаването му, предвид сложността му.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.