Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:04Сряда

  20 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Винари и лозари плашат с национален протест

  18-10-2019 0 679

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  През последните почивни дни бяха дообрани лозята в региона, с което кампанията приключи. Не са приключили обаче проблемите на лозарите и винарите. Водещи винопроизводители се отказват и разпродават произведеното грозде, както и създадените собствени лозя. Разходите за растителна защита са скочили от 40-50 лева на декар до 80 -100, преките разходи за 1 декар лозови насаждения са от порядъка на 450-600 лв. годишно. Изкупните цени са смешно ниски от порядъка на 0.25 - 0.30 лв. за килограм  винено грозде. Пред фалит са както лозари, така и винари. Затова членовете на Регионалната розаро-винарска камара „Южно Черноморие“ представиха писмено отново исканията си пред земеделския министър Десислава Танева. Писмото е с копие и до премиера Бойко Борисов.

  Лозарите и винарите от региона настояват за повишаване на субсидиите при отглеждане на 1 декар лозови насаждения, която да стане съизмерима със субсидиите на другите страни, членки на Европейския съюз. Като пример се цитира, че най-ниската известна им субсидия е от 180 евро на декар и тя се дава в съседна Румъния при реално обработвани лозя.

  „Изразяваме нашето ясно и категорично мнение, че виненото грозде е плод и е посочен в приложение - част 9 на Европейски регламент 1208/2013 като прясно трапезно грозде. По тази причина предлагаме на гроздопроизводителите да бъде отпусната субсидия на килограм произведено и предадено на винопроизводителите грозде“, пише още в писмото до земеделския министър.

  Винарите настояват за максимално ограничаване на нерегламентираното производство и продажба на ракии и вина от типа „домашно производство“. Мотивът е, че ще може самите те да са по-конкурентоспособни на пазара и да увеличат продажбите си. По данни от камарата 30-40 % от гроздето в страната  се  преработва във вина и ракии по мазета и нелегални казани.

  Настоява се още винените лозя да бъдат включени в Националната програма  „de minimis” още тази година, за да могат да бъдат покрити вегетационните пръскания с лимит, примерно до 100 лева на декар.

  „Предлаганите мерки определено ще стабилизират и успокоят лозаро-винарския сектор, за да прескочи граничната точка на невъзвръщане, към която върви съсловието и ще предотвратят предприемането на законови действия за излизане на общонационален протест“, се казва още в писмото.

  От бранша настояват за спешна среща с министър Танева, в удобно за нея време, на която да присъстват излъчени от бранша представители от цялата страна. На нея да бъдат обсъдени всички наболели проблеми и да се набележат конкретни решения за изготвяне на спасителен план на лозаро-винарството у нас.

  Дискусия със земеделски производители и животновъди се проведе в Сунгурларе. На срещата присъстваха председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните и депутат Мария Белова и колегата й Галя Желязкова.

  Голяма част от въпросите бяха свързани с изплащането на субсидиите от Държавен фонд „Земеделие”.

  Обсъдени бяха и основните проблеми в сектор „Лозарство” и възможността на държавата за подпомагане на производителите.

  „Всяка една добра идея ще намира подкрепа от нас. В община Сливен сме първите, които стартирахме охрана на земеделските земи - едно облекчение за производителите в региона. Съветвам и тук, в Сунгурларе, да организирате тази вид дейност в близките месеци“, коментира Мария Белова.

  „Поемаме ангажимент да проведем ресорни срещи по наболели проблеми. Важно е да се обръща внимание на всеки един отрасъл от земеделието. В близките години в община Сунгурларе ще се провеждат подобни срещи по конкретни теми, с цел получаване на директна информация от държавните органи“, сподели народният представител Галя Желязкова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.