Георги РУСИНОВ
Скумрия и лаврак на фурна е тазгодишният никулденски кулинарен избор на общинския лидер на БСП-Бургас Живко Господинов. Това той разкри за „Черноморски фар“ в навечерието на празника на Бургас.
„Много се чудих какво ще готвя за Никулден тази година, но най-накрая се спрях на печена скумрия и печен лаврак на фурна“, каза той.
Рецептата не е сложна, а вкусното ястие е гарантирано.
„Рибата се почиства от вътрешностите и се овкусясява със сол и черен пипер, както отвън, така и отвътре. Така приготвена, се поставя в тава. Във всяка риба слагам по един резен от масло и лимон. След това се налива един пръст вода, за да покрие дъното на тавата. Слагам фолио. През това време фурната е загрята на 180 градуса. Пече се 30 минути, след това фолиото се маха и се пече още 10 минути, за да може рибата да хване коричка. След това я сервирам с лимон и гарнирам с варени картофи“, съпровожда ни през процеса общинският съветник.
Господинов обяснява, че в неговото семейство шаранът не се харесва, а скумрията и лавракът се тачат.