Понеделник, 26 Сеп 2022
    
Бургас

Избират нов председател на Народното събрание

  22.06.2022 08:05  
Избират нов председател на Народното събрание

Депутатите ще изберат нов председател на 47-ото Народно събрание по време на редовно заседание от 9:00 часа. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията.

Проекторешението за  приемане на процедурни правила за избор на председател на 47-то НС, е с  вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ- СДС).

Никола Минчев бе отстранен предсрочно от поста миналата седмица.

Според предложението на Атанасова номинации могат да направят парламентарно представените политически групи, регистрирани в 47-я парламент, както и народни представители. Гласуването е явно, по азбучен ред на претендентите за поста и се извършва чрез компютъризираната система.

За избран се счита този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати, предвижда предложението. Ако няма избран, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама номинирани, събрали най-много гласове.

За председател на НС се смята този от тях, получил по-голям вот.

В проектопрограмата за седмицата е предвиден проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

До избора на нов председател на парламента се стигна, след като на 16 юни  Никола Минчев бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа "за".

"Против" освобождаването му бяха 113 депутати от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и петима независими.  Един народен представител от „Продължаваме Промяната“ се въздържа.

Искането за оставката на Минчев бе внесено ден по-рано с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

В 19.10 ч. в сряда, депутатите ще се съберат отново за извънредно заседание, на което ще гласуват вота на недоверие.

Във вторник близо 8 часа народните представители обсъждаха вота на недоверие към правителството с премиер Кирил Петков.

Причината за късния час е, че трябва да минат 24 часа след дебата.

Вносители на вота са ГЕРБ-СДС, те имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа. Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати