Понеделник, 01 Май 2023
    
Бургас Мнения

Живко Табаков: Общинските съветници показаха, че избраха личното благо пред общественото с отказа си да намалят заплатите си

  30.01.2023 12:10  
Живко Табаков: Общинските съветници показаха, че избраха личното благо пред общественото с отказа си да намалят заплатите си

ДБГ оттегли докладната за намаляването на заплатите в местния парламент

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници на ДБГ-Бургас са оттеглили докладната записка за намаляването на заплатите на общинските съветници. Това заяви лидерът на бургаската структура Живко Табаков на пресконференция. Той припомни, че тя е била входирана след събрана подписка от бургазлии.

„Проектът за решение бе внесен за обсъждане декември. Стоя един месец на сайта на Община Бургас за предложения и касаеше това да бъде намалена заплатата на 25% от заплатата на председателя на Общински съвет – Бургас. В прости цифри това означаваше да стане 1050 лева. От 1 януари тя е 2270 лева. Мария Табакова внесе докладната записка. Тя беше разпределена по абсолютно всички комисии и като представител на ДБГ и политическо лице, което инициира подписката, присъствах на заседанията на комисиите“, коментира Табаков.

Той призна, че това е било стратегия от тяхна страна.

„В началото на подписката обявихме, че след подкрепата на бургазлии, идва ред и на политическото говорене. Бях загатнал към настоящия момент тогава, че ще дойде време да взимаме решения за бюджета на Община Бургас, за политиките, които ще трябва да проведем през 2023-а. Докладната мина през абсолютно всички комисии и не получи никаква подкрепа. Само двама я подкрепиха. Беше единодушно гласувана против и затова ние решихме да оттеглим докладната. Това стана точно преди Правната комисия и беше умишлено. Това беше един сондаж, който целеше да видим дали общинските съветници, а не политическите партии, ще изберат своето благо пред общественото. Абсолютно всички общински съветници, които не подкрепиха докладната показаха, че нямат готовността да застанат на страната на обществеността. След оттеглянето на докладната записка, с която искахме да спечелим административно време, от тук нататък идва ред на политическото говорене. Страната е изправена пред поредните избори, на които ще трябва да се разделяме между добро и зло, ляво и дясно, център. Ще говорим за социални политики, ще се говорим за благините и развитието на обществото. В крайна сметка, когато трябва да се намери опция за намаляване на разходите и насочване на средствата към бургазлии, това нещо не се получи“, обясни лидерът на ДБГ-Бургас.

Табаков отговори, че единствено в докладната е липсвало предложение от гражданин, което е било получено по време на престоя на документа на сайта на Община Бургас.

„Аз ще ви кажа, че въпросът е спорен, защото ние сме внесли становище, че не приемаме предложението на гражданина. Той предлагаше заплатите на общинските съветници да са минимални. Ние сме писали, че не сме приели това предложение. Запетайката идва от там, че ние сме пояснили защо не го приемаме. Ако много държат да се аргументираме, при следващо внасяне на докладната можем да предложим заплатата наистина да е минималната. Но аз не видях тези хора сега да са готови да си намалят заплатите на 1050 лева, камо ли да ги намалят до минималната“, поясни той.

Докладната сега е била персонален тест от тяхна страна към общинските съветници.

„Февруари темата е ще има ли обединение в ляво и обединение в дясно. Март или април ще се гледа бюджета на Община Бургас. За мен тогава ще бъде важно да чуя каква е позицията на лидерите на определените политически партии. Ние ясно посочихме, че искаме със спестените над 7 млн. лева за един мандат, при намаляване на заплатите, да се покрива заемът за Детската болница“, каза Табаков.

Сесията на Общински съвет – Бургас е утре, но докладната няма да бъде разгледана поради оттеглянето й.