Коктейл от българска, ливанска, арабска кухня е тайната на добрия им вкус
Дона МИТЕВА
Зияд Туфик Ел Масри е роден в Бейрут, Ливан. От 1984 година живее в България, а през 1990 година получава и българско гражданство. Има две висши образования. Мнозина са запознати с това, че той е основателят на една от първите частни болници, но малцина са тези, които знаят, че е изкушен от кулинарията. Тази му страст познават неговите близки и приятели, за които той често готви с удоволствие.
С д-р Масри няма да говорим за политика, нито за икономика, макар той да разбира и от двете, нито за здравеопазване и добрите практики в него. Той ще сподели любими кулинарни рецепти, които приготвя.
„Обичам да готвя. Правя манджи, скара, много видове сладкиши. Често тези сладкиши са мои авторски – аз сам ги измислям“, признава д-р Масри.
Той обича да готви още от студентските си години, но сега, от две години насам, след като премина през здравословно изпитание и си седи повече вкъщи, предпочита да разнообразява деня си с работа и експерименти в кухнята.
„Когато готвя, времето ми минава по-бързо. Правя експерименти, сглобявам нещо ново, мое. Особено се развихрям по празниците – например по Коледа, Нова година. Без да се хваля, но който опита от моите ястия и десерти, всеки е във възторг. Моите служители, моите приятели, моите близки – всички ги харесват. Аз приготвям нещо, изяждам една порция и другото го раздавам. Всички се шегуват с мен и ми предлагат да отворя ресторант.
Аз им отговарям, че готвя за удоволствие, а не с цел търговия или печалба“, казва той.
Когато посреща гости в семейството, никога не поръчва храна. Предпочита сам да готви за гостите си. Тайната на прекрасния вкус на неговите ястия е в това, че винаги прави коктейл от българската и ливанската кухня, балканската и арабската. „Затова аз съм автор на ястията. По някога ползвам източните подправки в български ястия, друг път обратно. Затова аз си измислям рецептите, непрекъснато експериментирам“.
Ето и рецептите, които предлага на вниманието на нашите читатели Зияд Ел Масри:
Баница с мед и моцарела
Продукти:
1 пакет кори за баница
125 г масло
200 г мед
500 г моцарела
200 г кашкавал
Розова вода
шамфъстък (настърган или счукан) за поръсване
стафиди
канела по желание
Заливка:
1 ч.ч. прясно мляко
250 г газирана вода
Начин на приготвяне:
В намазнена тава се поставят три кори, като всяка от корите намазваме с олио, след това нарязваме моцарелата и кашкавала. Добавяме стафиди и една щипка канела по избор.
Нареждаме малко от моцарелата, кашкавала и останалите съставки върху корите и поръсваме с розова вода. Поставяме още две кори върху плънката, след това останалата смес и още три кори отгоре. Разрязваме на квадрати баницата и заливаме с прясно мляко, отгоре слагаме и масло на малки филийки.
Печем на 180°C с вентилатор за 45 мин. Докато се пече баницата на водна баня разтопяваме меда и към него добавяме 200 мл розова вода на стайна температура. Докато е още топла я поливаме с меда и поръсваме с шамфъстъка или правим друга украса по избор.
Лозови сарми
Продукти за 4 човека:
2 буркана лозови листа
Листата се слагат в малко вода с оцет, за да им се вземе солта от маринатата от буркана.
500 г кайма
Пържоли по избор
1 кг ориз
1 малък буркан доматено пюре
Сол
Кимион
Черен пипер
Магданоз
Лук
Канелена пръчка
Дафинов лист
Карамфил
Морков
Джоджен
Лимон
Начин на приготвяне:
Оризът се слага във вода за час да се накисне.
След това объркваме ориза с каймата, заедно с 2 супени лъжици доматено пюре, магданоз, сол кимион черен пипер. Омесва се добре.
Слагаме пържолите в тенджера с вода около литър. Добавяме лук, канелена пръчка, дафиновия лист, морков, нарязан на кубчета и карамфила. Варят се до полуготовност.
Завиваме сармите, докато се варят пържолите.
Изваждаме полуготовите пържоли и ги отцеждаме от бульона. В друга тенджера слагаме олио и нареждаме на легло пържолите, отгоре сарми и редуваме докато свършат.
Слагаме вода, за да се покрият сармите и пържолите и затискаме с чиния.
Взимаме малко от бульона, където са врели пържолите и счукаме чесън, добавяме джоджен и изстискваме два лимона. Варят се на бавен огън за 80 мин.
10 минути преди да са готови добавяме бульона с лимоните.
След като сме ги свалили от огъня отделяме сармите от пържолите в отделна тенджера, за да не размекнат.