Събота, 08 Юли 2023
    
Спорт

Легенда на „Манчестър Сити“: Чакам младия Стоичков в Бристол

  08.04.2023 15:36  
Легенда на „Манчестър Сити“:  Чакам младия Стоичков в Бристол

Кирил Евтимов


Преди 10-ина дни бившият футболист на „Манчестър Сити“ Джоуи Бартън се срещна с бургазлията Кирил Евтимов в един от най-известните атракциони в Дубай, а именно най-големия аквапарк в света „Атлантис". В непринуден разговор двамата обсъдиха английския футбол. Бартън дълги години бе част от Висшата лига на Англия и таи отлични впечатления от срещите си с българските футболисти, които играеха там. В момента 40-годишният англичанин е селекционер на „Бристол Роувърс“, а като играч освен „Ман Сити“ защитаваше цветовете на „Нюкасъл“, КПР, „Бърнли“, „Глазгоу Рейнджърс“ и френския „Олимпик Марсилия“.
Ето какво сподели Джоуи пред „Черноморски фар":

– Джоуи, какво правиш в Дубай?


– Привет, Бургас, радвам се, че се видяхме и затова, че ме разпозна. Явно не съм се променил много от времената, когато бях активен спортист. В Дубай съм на почивка със семейството си, използвам паузата за националните отбори. Използвам винаги, когато имам свободно време, да заредя батериите. Графикът ми е постоянно зает с отбора на „Роувърс“ и е необходимо да се освежавам през определено време.


– От 2 години си в Бристол, доволен ли си от развитието на клуба?


– Повече от доволен. За кратко време успяхме да постигнем добри резултати, изкачихме се в по-горната дивизия (Лига 1) и за момента нещата се развиват според плановете ни. Постепенно ще опитаме да надградим отбора, но това ще стане през следващия сезон. Имаме сериозни планове и се надявам, че ще успеем с общи усилия да ги реализираме.


– Мнозина ще кажат, че след като направи солидна кариера в тимове от Висшата лига като футболист, не е ли крачка назад да работиш за клуб от долните дивизии?


– Още като футболист не ме интересуваше кой какво мисли и говори. Аз сам решавам кое за мен е най-доброто. Няма как от самото начало да застанеш начело на тим от Висшата лига. Не и според моята философия. За момента в „Бристол Роувърс“ съм си стъпил на мястото и се наслаждавам на всеки един работен ден там. Естествено, всеки мечтае да бъде мениджър на топклуб, но аз не желая да правя прибързани ходове. Всяко нещо с времето си.


– Ти игра дълги години за „Манчестър Сити“. Как виждаш битката им за титлата с основния конкурент „Арсенал“? Твоята прогноза за шампион на Англия?


– Да, най-много двубои за даден отбор имам точно за „Ман Сити“, пазя отлични спомени. Бих желал те да вдигнат трофея в края на май. Жалко, че точно когато напуснах клуба, двама твои сънародници – Мартин Петров и Божинов, се присъединиха. Не успях да играя заедно с тях. Иначе не подценявам „Арсенал“, но те няма да издържат на напрежението и натиска, на който са подложени. „Сините от Манчестър“ в крайна сметка ще триумфират. Или поне на мен така ми се иска.


– След паузата за националните отбори първият мач на „Бристол“ е с „Чарлтън“ на 7 април(б.р. - днес). В тима от Лондон сериозна кариера направи наш съгражданин от Бургас – Радостин Кишишев. Имаш ли спомени от него и другите българи, които играеха тогава на Албиона, като Светльо Тодоров, Бербатов, Стилиян Петров?


– Ооооо Киш, много добре го помня, енергичен футболист, покриваше голям периметър от терена. Помня двамата Петрови и разбира се, Бербатов. Всички бяха отлични футболисти и неслучайно направиха име в Англия и феновете ги помнят и до ден днешен. Но най-ярък спомен имам от Христо Стоичков. За мен той е велик футболист и аз му бях голям фен, когато играеше в Барселона. Много добре се сещам как той изригна на Световното първенство в САЩ, когато стана и голмайстор на турнира. Въобще изключителна класа. Затова, ако случайно има някой млад футболист в България, който да има качествата на Стоичков, веднага ми го прати в „Бристол Роувърс“.


– Сега си в Дубай, но къде планираш следващата си почивка през лятото? По Българското Черноморие може би?


– Още не правя планове, може на Карибите, но може и при вас, кой знае (смее се).


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Д-р Диян Господинов, кардиолог: Възползвайте се от профилактичните прегледи, много са важни
  07.04.2023 14:30      

Д-р Диян Господинов е един от съорганизаторите на днешната медицинска кампания, в която той и