Понеделник, 02 Oct 2023
    
Бизнес

Борис Минчев, хотелиер, Обзор: Очакваме силен сезон

  03.07.2023 15:30  
Борис Минчев, хотелиер, Обзор: Очакваме силен сезон

Дона МИТЕВА

Туристическият сезон в Обзор тръгва с обичайното си и за предходни години темпо. Но всички от малкото градче, заети в бранша, са наясно, че през първата десетдневка на юли ще набере нужната скорост. Въпреки че по цялото Черноморие се носят какви ли не коментари, като се започне от  липса на туристи, мине се през супер високи цени в заведенията и се стигне до лошите метеорологични прогнози.

„И сега вече има достатъчно туристи в Обзор, дори някои от големите хотели са на 100% пълни. Общо взето сезонът тръгва както и други лета“, казва Борис Минчев, който заедно със семейството си има хотел.

Борис Минчев

На плажа и морето вече се наслаждават редом с българите и туристи от Полша, Чехия. Любопитно е това, че там има и туристи от Украйна, а и от Русия. Знае се, че руснаците пристигат на родното Черноморие чрез полети до Истанбул, Турция. Вече е обичайно те да бъдат трансферирани до местата за отдих през границата.

„На този етап доминират българите, които почиват в нашия град, макар още да не са настъпили месеците, в които обичайно всички си вземат отпуска“, обяснява Минчев.

Цените, сравнено с предходната година са увеличени с 10 – 15% както в хотелите, така и в заведенията за хранене.

„Доставната цена на продуктите е повишена. Това от една страна, а от друга – работните заплати на заетите в бранша скочиха много. Една камериерка взема по 1500 лева плюс храна и транспорт. Готвачите топла кухня са със заплати от по 3 – 4 хиляди лева“, обяснява откъде идва повишението на цените хотелиерът.

Борис Минчев обаче има своя теория: „Трябва да има все пак и съобразяване от страна на нас, които предлагаме услугите, защото нашите туристи, независимо дали са българи или чужденци, са средна ръка хора. Те спестяват през цялата година, за да  дойдат на почивка. Цените, които слагаме, трябва да са поносими за тях. Така че да продължат традиционно да почиват тук“.

В Обзор се надяват, че тази година лятото ще е по-добро от последното преди ковид-кризата. Убедени са, че за това ще спомогне доброто обслужване и богатата културна програма, която предлага разнообразни развлечения.


Анкета

Мнения

Мнения
Крум Зарков: Гешев си отиде „за цялостно творчество”
  02.07.2023 15:32      

„Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщ