Сряда, 01 Nov 2023
    
Бизнес

Сезонът върви към края си. Пак най-много се търсят камериерки, сервитьори, бармани

  02.08.2023 14:11  
Сезонът върви към края си. Пак най-много се търсят камериерки, сервитьори, бармани

Дона МИТЕВА

Характерен за сезона остава значителният брой на устроените на работа регистрирани безработни – през юни те са 1271, със 192 души по-малко от предходния месец, съобщават от Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Бургас.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 1018 – със 737 (с 42%) по-малко от май. Най-голям дял са в секторите Хотелиерство и ресторантьорство (45%); Преработваща промишленост (8%); Транспорт, складиране и пощи (7%); Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (7%); Операции с недвижими имоти (6%); Образование (6%) и др.

Най-много работни места са обявени за позициите: камериер; сервитьор; барман; работник кухня; готвач; общ работник; продавач-консултант; администратор хотел; охранител и др.

Започналите работа на субсидирани работни места са 366 души – два пъти повече от предходния месец. 344 са включени в проекти по програми „Развитие на човешките ресурси, в.т.ч. 326 души с временна закрила по проект „Солидарност“, 7 младежи по проект „Нова възможност за младежка заетост“ и 12 детегледачи по проект „Родители в заетост“.

По мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, са устроени общо 18 души, в т.ч. 13 включени в дуално обучение; по програми за заетост работа са започнали 4 души.


Анкета

Мнения

Крими Мнения Общество