Събота, 04 Nov 2023
    
Бизнес Бургас

Въпреки колебанията от летище Бургас се хвалят с ръст на трафика

  05.08.2023 10:22  
Въпреки колебанията от летище Бургас се хвалят с ръст на трафика

Нови дестинации. През този сезон посрещат полети от Испания, Нидерландия, Литва
Дона Митева
Силвия Шатърова

С добър сезон се похвалиха от бургаското летище. Очаква се и двуцифрен ръст спрямо миналата година.
„Тази година посрещаме седмица по-рано милионния пътник. Миналата година беше на 10 август. Като цяло сезонът е добър. Имаме по-голям трафик сравнено с предната година. Очакваме ръст около 10%.
Традиционно най-добър пазар е Полша, следват Великобритания, Чехия, Израел, Словакия. Няма големи размествания в тези пазари. Това, което мога да кажа е, че първенецът е полският пазар – с около 10% ръст, спрямо 2022 година и той вече е над нивата на 2019 година с +16%.
Очаква се малко повече от германския и чешкия пазари. Те са с ръст, но не толкова голям“, коментира по време на посрещането на милионния пътник Георги Чипилски, директор на Летище Бургас.
През тази година трафикът на летище Бургас се възстановява постепенно, като за периода януари – юли 2023 г. е отчетен ръст от +13%, спрямо същия период на миналата година, като всички топ 10 пазари бележат ръст спрямо 2022 г.
За същия период (януари – юли) спрямо 2019 г. все още се отчитат нива от -39%, което се дължи, както на липсата на полети от ключови пазари като: Русия, Беларус и Украйна, така и на по-бавното възстановяване на някои от традиционните за входящия туризъм пазари като: Германия, Великобритания, Израел и Чехия. Също така, още два централноевропейски пазара отбелязват ръст на полетите: Унгария и Австрия, които са с над 80% увеличение за този период.
През последните няколко години значително се увеличи делът на пътниците, превозени с нискотарифните авиокомпании, което след пандемията се наблюдава като тенденция в много европейски страни. 
През този сезон се посрещат полети от изцяло нови дестинации до летище Бургас – Мадрид (Испания) и Грьонинген (Нидерландия), както и след повече от 5-годишна пауза бяха подновени полети от Шчечин (Полша), Каунас (Литва) и Падерборн (Германия). А вече е стартирала работата по привличането на нови маршрути за догодина.
За да може трафикът да се възстанови до нивата от 2019 г., е необходима активна реклама на Българското Черноморие в основните пазари за входящ туризъм: Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Израел, смятат от летището.
Като особеност на това лято Чипилски открои факта, че очакванията за юли и август са били малко по-големи. Предварителните заявки са били повече. Но са се появили известни колебания при изпълнения на полетите. Въпреки това от аеропорта се хвалят с ръст на трафика и продължаващо възстановяване спрямо резултатите от предковидната 2019 година.
„Въпреки това радостната новина е, че за периода януари – юли имаме 13% ръст на пътници спрямо същия период на 2022 година“, подчерта директорът на бургаското летище.
Последният чартърен полет това лято ще e традиционно в края на октомври. 
„Октомври очакваме да бъде с по-голям трафик тази година – около 40%. Също и септември, където очакванията са за над 20%. Но нека да видим как ще вървят заявките. Още е рано. 
Така че остават полетите на нискотарифните авиокомпании. Тази година тенденцията за сериозен дял на нискотарифните компании спрямо общият трафик се запазва. Посрещаме все повече и повече индивидуални туристи“, допълни директорът на летището.
Що се отнася до темата с полетите извън активния летен туристически сезон, той подчерта, че се работи много активно. „Само първо да спомена, че по отношение на трафика много по-важно е ние да запълним пиковите месеци юли и август. Защото дори осъществяване на полети през зимата за целия сезон няма да допринесат за общия трафик колкото тези два месеца. Затова споменах, че за тази година очаквахме повече полети през юли и август. През успешните години сме имали по деветстотин пътници на месец, което е много сериозно число. 
Но работим и за полетите извън сезона. Направихме срещи с авиокомпаниите и общините в нашата област. Така че ясни са параметрите. Мисли се по въпроса и това, което трябва да бъде предложено е съпорт от страна всички заинтересовани от процеса“, заключи Чипилски.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Идеите за промени в Конституцията са на ПП-ДБ и ГЕРБ, ние само ги припознахме
  03.08.2023 19:05      

Главният прокурор да е с един петгодишен мандат   Всички предложения за пром