Четвъртък, 29 Фев 2024
    
Бургас

Освен в Меден рудник, общината набеляза алтернативно трасе и в Сарафово

  30.11.2023 15:22  
Освен в Меден рудник, общината набеляза алтернативно трасе и в Сарафово

Георги РУСИНОВ

 

Освен в Меден рудник, община Бургас търси начин за изграждане на втори вход/изход и за квартал „Сарафово“. Това заяви след днешната сесия на Общински съвет – Бургас кметът Димитър Николов. Алтернативното трасе трябва да е в северната част на квартала до обръщалото на автобусите.

„Преди малко гласуваха съветниците една докладна за земеделски имот, на който ще му се смени статута. Жителите на Сарафово могат да се ориентират много лесно за къде става въпрос. Това е терена, който е до обръщалото на автобуса в северната част на квартала. Особено в летните месеци, когато има напрежение по централния вход/изход от страна на Летището, един такъв втори вход/изход ще освободи допълнително живущите в северната част на квартала да минават по алтернативен маршрут, а не през централната част“, коментира Николов.

Иначе за Меден рудник, според кмета 40-те млн. лева, за които кандидатстват в момента три логистична парка ще помогнат много за развитието на индустриалната зона и с изграждането на Южния обход. Освен Бургас за гранта от ЕС по Плана за възстановяване са кандидатствали и логистичните паркове във Видин и Божурище. Всеки спечелен проект е с 20% съфинансиране.

„По втора фаза на логистичен парк, инфраструктурата, която ще бъда изградена ще даде възможност с изграждането на Южния обход на Меден рудник, работещите в тази част на града да влизат по него, както и да се прибират обратно в града и към комплекса. Това допълнително ще отпуши и трафика, и дава възможност за по-бързо изнасяне. Дълго време говорихме за втори вход/изход на Меден рудник. Тази инвестиция, ако бъдем одобрени от министерството, ще помогне именно за отпушването на трафика и ще даде възможност на всички работещи, не само в новата част на индустриалната зона, но и съществуващите предприятия, които се намират на улица „Търговска“, да имат модерна и качествена инфраструктура“, каза още кметът.

В зала бе коментирана и темата с летище „Равнец“, а Николов заяви, че 5-годишният срок, който държавата беше предоставила на общината да реализира индустриален парк на терена е изтекъл и собствеността отново е държавна.

„Отговорността съответно е в държавата. Ние направихме всичко възможно чрез два инвеститора да си изпълним мисията, но уви всичките тези обжалвания и шиканиране на процедурата отнеха възможността на Община Бургас“, посочи градоначалникът.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски за Денков: Онлайн премиер за собствен пиар, вместо реални действия в подкрепа на бедстващите хора
  29.11.2023 09:44      

Той призова премиера да публикува своя личен телефон на сайта на правителството