Четвъртък, 29 Фев 2024
    
Бургас

Областният управител за казуса с велоалеята: Има два варианта за решение, общината търси трети

  30.11.2023 18:14  
Областният управител за казуса с велоалеята: Има два варианта за решение, общината търси трети

Георги РУСИНОВ

 

След като днес по време на заседанието на Общински съвет – Бургас от Община Бургас коментираха казуса с пропадналата велоалея към Сарафово, областният управител Пламен Янев свика брифинг, в който да обясни какво се случва и какви са вариантите за решаване на проблема. Той започна с това, че е учуден, че две години нито една институция не се е самосезирала за незаконното, по думите му, строителство, което представлява алеята и положеното осветление.

Община Бургас: Чакаме областния управител за прехвърляне на велоалеята за Сарафово към нас

„На последно изнесената информация, че някой се срещнал с някой в МРРБ и било казано, че проекта на общината, който тя сама си е изнесла, може да бъде внесен от областния управител и да бъде финансиран. Аз като областен управител също се обадих в МРРБ и ми казаха, че такава среща е имало и на нея е потвърдено многократно мнението на МРРБ, че този проблем трябва да бъде решен, но понеже няма свлачище, няма как да се финансира по този начин. Какво се случва с тази алея? Имаме незаконно строителство върху държавен терен, асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Съответно всичко това е извършено извън всякакви строителни норми“, каза областният управител.

Янев припомни, че този казус е на три правителства, трима министри и трима областни управители. През февруари 2023-а, когато областен управител е проф. Мария Нейкова е изпратено писмо до кмета Димитър Николов, в което се указват двата варианта на действие.

„Вариант 1 – Областна управа да укрепи този терен и Вариант 2, в който общината иска да се реализира точно конкретен проект е хубаво тя да поиска от държавата терена и да й се предостави. Изведнъж май 2023-а се появява един проект от общината. Т.е. тя не смята нужно да каже какво ще се прави в този терен. Това е по документи. Това кой какво е казал някъде, не коментирам. Предоставеният проект е за реализиране на укрепване с доста дейности в полза на гражданите. Отново е указано, че областният управител чрез целесъобразно и ефективно разходване на средствата, ако изпълни проект за укрепване на ерозията и абразията в този участък, има задължение единствено да ги ограничи. Той няма задължение да изгражда развлекателни и други обекти. Затова е най-добре общината да предостави предварително становище, че ще поиска този терен“, посочи той.

През август тази година той изпраща напомнящо писмо за това какви са двата варианта и предимствата и недостатъците.

„Междувременно имам писмо от МРРБ през юни, което отново указва същите два варианта – че общината не притежава право на възложител и предвид внесения инвестиционен проект е хубаво да придобие това право по надлежния ред.

Аз много съжалявам, че се връщам отново на тази тема, защото си мислех, че сме решили този въпрос след последното напомнително писмо на 11 август. От общината решиха да ни отговорят, че при определени обстоятелства ще приемат този терен. Тези обстоятелства са ново картографиране на района, тъй като заради годините абразия и ерозия там има изчезнал плаж, който съществува на картата. За да се прехвърли акуратно терена, трябва да се направи такова заснемане. Затова аз съм изпратил веднага писмо до Министерство на туризма, второ писмо напомнително, два пъти съм се чувал с министъра, който прави всичко възможно да ускори процедурите. Това е истината. И това са начините за решаване на този проблем. Защо се прави внушение, че всичко е готово и някой умишлено го бави?“, обясни областният управител.

Според него проектът е изготвен нецелесъобразно и това го подкрепят становищата на три правителства, министри и областни управители.

„Ако стъпките, по които трябваше да се върви отначало бяха приети от общината, за да бъде задействан този процес, в момента прехвърлянето най-вероятно вече щеше да е факт“, уточни той и продължи:

„Аз мислех, че сме го решили този въпрос в началото на август и затова непрекъснато съм в контакт с Министерство на туризма, за да се случи всичко това, но явно съм бил в заблуждение, а общината иска само едно решение на въпроса, в което нито аз, нито МРРБ вижда целесъобразност. Още повече, че въпреки последното писмо, в което пиша на министъра на туризма за ускоряване на процеса, предвид наближаващия зимен сезон и нови щети, беше с копие до Димитър Николов. Аз не знам, или поне не е минало през мен, той да изкаже подкрепа и да поиска същото“.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски за Денков: Онлайн премиер за собствен пиар, вместо реални действия в подкрепа на бедстващите хора
  29.11.2023 09:44      

Той призова премиера да публикува своя личен телефон на сайта на правителството