Георги РУСИНОВ
С приближаването на големия християнски празник Никулден търсенето на шаран разбираемо се увеличава. Рибата се приготвя като основно ястие за празничната трапеза и все повече по това време на годината залива пазарите.
Наш репортер разговаря със собственик на развъдник за шарани от Айтоско, тъй като изданието ни попадна на любопитен слух от пазара на „Краснодар“ – някои от продаваните там шарани били всъщност диви и внос от Александруполис. Мъжът обаче обясни, че той не знае да има такъв внос от Гърция.
„Традиционно иначе изнасяме шарани за Румъния, и то доста. Дори и за Сърбия има износ, който ще продължи по-дълго, защото техният Никулден е след нашия“, заяви собственикът на рибарника.
Рибари пък коментират, че ако има някакъв гръцки шаран на българския пазар, то е възможно да е бракониерски. В Северна Гърция имало много свободни водоеми, където див шаран може да се улови.