Сряда, 06 Мар 2024
    
Поморие

Откриха топ атракция в Поморие – стара водна кула се превърна в рибарска експозиция

  05.12.2023 14:11  
Откриха топ атракция в Поморие – стара водна кула се превърна в рибарска експозиция

Зад високите зидове се намира модел английски галеон – „Златната кошута“ – особено красив, който от 1577 до 1580 година извършил околосветско пътешествие

 

Моника ИЛИЕВА

С тържествен водосвет бе открит атракционът – Посетителски център по рибарство и морско дело в Поморие. Проектът се реализира от Община Поморие по Програма за Морско дело и рибарство, съвместно с Местната инициативна рибарска група. На събитието присъстваха кметът на града Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адама Адамов, директорът на ИМ Поморие Антон Карабашев, общински съветници и гости.

 „Трябват туристически атракции на нашата територия. Обърнете внимание, ние създаваме туристически атракции, които съхраняват и представят историческата памет на града ни, от древни времена до днес. Така разбирам родолюбието и обичта към града си. Ще продължим да развиваме този вид атракция, за да пазим духа на нашите деди – древните анхиалци, и да го предаваме на нашите деца“, заяви кметът Иван Алексиев. Градоначалникът на морския града отправи благодарност към присъстващите на откриването на Центъра и поздрави в аванс рибарите с настъпващия Никулден, припомняйки им че утре ще ги очаква на Рибарското пристанище в Поморие.

От днес старата водна кула живее нов живот, превърната е в повече от рибарска експозиция. „Зад високите зидове се проследява историята на рибарството и корабоплаването в нашия град. Изследователската дейност започна през пролетта, за да доведем до финала днес този интересен културно-исторически проект“, обърна внимание по време на откриването Антон Карабашев, директор на ИМ Поморие.

Старата водна кула е на три нива, представящи експозициите хронологично. Първият етаж е съхранил Античност и Средновековие, вторият – османски период и ново време, третият етаж е отделен за ново и най-ново време.

В Античност и Средновековие може да бъде видяна обща информация за Черно море – кръстопът на различни култури. Мултимедия дава знаия за различните кораби и товари, които са пренасяли, изложени са находки от акваторията на Поморие, намерени в края на 60-те години на миналия век. На първо ниво е разположен и прекрасен макет на Поморийския залив.

На следващото ниво – второ, посетителите ще бъдат изненадани с 360 градусова разходка, която представя Поморие през 30-40 години на 20 век. Дава възможност за среща с рибари, търговци, хамали, деца, които си играят на пристанищния кей. Отредено е достойно място за няколко изключително красиви модела плавателни съда. Откроява се модел английски галеон – „Златната кошута“, който от 1577 до1580 година е извършил околосветско пътешествие. Всички останали модели са дарение от Георги Рибов от Поморие, който вече не е между живите.

С този английски галеон е извършено околосветско пътешествие през 16 век.

Рибарската кула разполага и с кът на „Св. Николай Чудотворец“ – покровителят на всички рибари. На територията й може да се види холограма, представяща риболуване с аламани. 

Акцентите на третият етаж – как се обработва рибата, морски възли, бинокъл и компас.

Само днес е  изложено средно водолазно оборудване от 30-те г. на миналия век, любезно предоставено от СНЦ „Приятели на морето” – Бургас.

В откриването, с музикален поздрав, се включиха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас, под ръководството на Анета Драгнева-Данаилова.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Икономист: Купувач на активите на „Лукойл” у нас ще бъде азерската СОКАР
  05.12.2023 20:39      

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерск