Петък, 08 Мар 2024
    
Крими

Син на бивш кметски наместник в карнобатско село въртял наркоферма (СНИМКИ)

  08.12.2023 15:36  
Син на бивш кметски наместник в карнобатско село въртял наркоферма (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Син на бивш кметски наместник на карнобатското село Смолник въртял наркоферма, под прикритието на животновъдна ферма. Това заявиха на съвместен брифинг от Окръжна прокуратура – Бургас и ГДБОП. Прокурор Георги Чинев обясни, че обвинения са повдигнати на още двама души за престъпно сдружение.

Началникът на отдел Югоизточен на ГДБОП Ради Пенев заяви, че за групата има сведения от началото на годината, като активността им се повишила значително в периода от април-май насам. Тогава ставало засяването на марихуаната, която отглеждали в постройки в животновъдната ферма. Имало е тайник за готовата продукция. Откритото количество марихуана в дома на единия от обвиняемите е 4 килограма. В друг обект пък е разкрита тайна лаборатория за есенно-зимния сезон с готови засети растения в около 20 саксии.

Прокурор Чинев обясни, че освен откритото количество от 4 килограма наркотици, единият от помагачите на лидера обяснил, че само в последния месец са продали още 5 килограма.

„Цената за 4 килограма е 120 000 лева, а на свободния пазар е значително по-скъпо. Това, плюс петте килограма продадени в последния месец и при цена на свободния пазар, излиза около 1 млн. лева“, посочи административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев добави, че обвинението в момента е работно, тъй като буквално арестите са от вчера. Предстои преквалифицирането му в държане и разпространение на високорискови наркотици.

„Задържани са двама, а на третия ареста предстои, тъй като в момента не е в страната“, уточни той.

За работното обвинение НК предвижда затвор до 6 години. Ако обаче се преквалифицира за разпространение стават от 2 до 10 години и 20 000 лева глоба.

Прокурор Георгиев обясни, че и тримата са криминално проявени, като на единият криминалното досие е 5 страници.

Стана ясно, че лидерът е на възраст около 45 години, а помагачите му на около 30. Дейността им е била изключително конспиративна и изпипана във всичко до последния процес – от производството до продажбата, която се е осъществявала на територията на цялата страна.

„Колегите от ГДБОП са действали изключително професионално и добре планирано. Начинът, по който са заловени и разкрити е изключително интересен“, каза още Чинев.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Нека Никулден да укрепва вярата ни в доброто
  06.12.2023 11:04      

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към всички бургазлии и приятели на морския град по повод Н