Неделя, 10 Мар 2024
    
Спорт

Иван Иванов, шампион по борба и треньор: Децата могат да започват тренировки на 5 години

  10.12.2023 17:40  
Иван Иванов, шампион по борба и треньор: Децата могат да започват тренировки на 5 години
Иван Иванов е роден в Казанлък и е израснал в Гурково. През 1981-ва се присъединява към програмата по класическа борба в Спорното училище и Технически колеж в Стара Загора. Завършва през 1987-а и преминава в ЦСКА, където се състезава на национално и международно ниво до 1992-ра. В периода 1993 – 1997 Иван Иванов се състезава за „Славия-Литекс“, където постига множество успехи в спорта. Иван Иванов е сребърен медалист от Тампере, Финландия през 1994-а. Носител е на „Златния колан“ от Гран при „Никола Петров“ през 1995-а. Пети на Олимпиадата в Атланта, САЩ през 1996-а. Пет пъти национален шампион по класическа борба. Като треньор кариерата на Иванов преминава в Щатите. През 1999-а получава висок приз от Национална програма за треньорско обучение. През същата година става главен треньор на отбор по борба в Солт Лейк Сити и превръща няколко младежи в шампиони по класическа и свободна борба. След успеха му в Юта става главен треньор в Олимпийската програма в Мичиган, където работи от 2002-ра до 2009-а. В този период Иванов създава редица световни и олимпийски медалисти и печели огромна слава. През 2012-а е приет в Националната зала на славата на борбата в САЩ. През 2022-ра е назначен за главен мениджър на Американската програма за класическа борба. Иван Иванов бе на визита в България, като посети и Бургас по покана на адвокат Драгомир Ошавков, където се срещна с успешните борци от Спортното училище. Иванов проведе с тях открита тренировка, използвайки програмата „Суплес“, „българската торба“ и „Пътеката на славата“. Наш репортер разговаря с Иванов при визитата му в Бургас. Какво разказа успешният българин, четете в интервюто на „Черноморски фар“.
  Георги Русинов

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

– Г-н Иванов, вие сте изобретател на Bulgarian bag (б.а. българска торба). Какво е предназначението на този уред за тренировки?

– Да, аз съм изобретател на Bulgarian bag, но също съм и на системата „Суплес“, която включва няколко тренировъчни системи. Но Bulgarian bag е един елементарен уред, с който упражненията могат да бъдат много елементарни, но и много по-динамични, където се иска малко повече обяснение, за да се изпълняват правилно. Вече след като имат добър запас от такива динамични упражнения, треньорите и състезателите могат сами да структурират тренировка с определена цел. Аз създадох системата „Суплес“ и „българската торба“ специално за моя стил на работа. Аз съм треньор по класическа борба, но тренирам и свободна борба и американски стил борба.

– Състезатели от световно ниво използват „българската торба“. С какво тя е полезна?

– Ще ви дам един малък пример. Всички знаете тренажорите – машините, щангите. Треньорите структурират тренировка с щанги или с машини, но това са по-статични упражнения. Доколкото „българската торба“ е по-лек и самите упражнения, тези ротации, които демонстрираме в нашите упражнения, има много варианти на отскоци, динамика. „Българската торба“ може да се използва за фитнес, за клекове. Тя не е толкова тежка, затова могат да се правят динамични клекове или варианти от отскоци, които натоварват много повече краката. Има различни варианти за захвати, имитиращи хватки от борбата. Мисля, че тук треньорите по борба ще ме разберат много добре, макар и да са малко по-сложни упражненията и да трябва повече практика. Вече в самата периодизация, в самия план на работа „българската торба“ е по-подходяща програма, когато търсим пикова форма на състезателя. Тогава изолираме щангите и машините, а структурираме по-специфична тренировка за борбата. Могат и други спортове да имат полза от тези динамични упражнения, които са по-безопасни. Търсим бързина, динамика, сила, издръжливост, различна цел на работа.

– Бургас е град на олимпийските шампиони Никола Станчев и Продан Гарджев. Какво е вашето послание към подрастващото поколение?

– Тренировките се променят. Аз съм човек, който гледа по друг начин на процеса. Неща, които сме ги правили преди 50 – 60 години, се изменят. От моя опит мога да говоря, че треньорите винаги трябва да се усъвършенстват – какво ново да предложат на състезателите. Ново упражнение ли ще е? По-бързо да постигат резултати ли ще е? Една е целта – да могат да тренират това, което на нас ни трябва по-бързо и по-ефективно.

– На каква възраст е най-подходящо децата да започват да тренират спорта борба?

– Когато бях в България и бях запознат с нашата система, щях да кажа на 10 – 11 години. Аз самият започнах на 12. Закъснях. Но когато започнах да работя като треньор в Съединените щати, промених мисленето си. Когато създадох системата „Суплес“ също си промених мнението и върнах 5 – 6 години назад. Така че сега в момента в моя клуб започваме работа с 5-годишни деца, а някои дори са и на по 4.

– Добре, как деца на толкова крехка възраст възприемат спорта? На какво се учат?

– Упражненията, които се изпълняват точно с тези уреди, като например „Пътеката на славата“, тренираме ловкост, бързина, акробатични упражнения, които могат да се ползват във всеки спорт. Детето преди да заякне е важно да има координация, добро физическо развитие, то не може да възприема никаква техника, или кой знае каква техника от други спортове. Когато говорим за борбата и за технически действия, те са по-мекички и слабички децата и не можеш да им покажеш никаква техника. Но за 2 години те израстват много физически. С тези топки, с които демонстрирахме, имаме дечица на по 5 – 6 години, които съумяват да правят точно тези удари. С „българската торба“ също. Те са различни по тегло – 3 килограма, 8 килограма. Не са тежки като метала, с който може да се ударят, контузят.

– Виждаме, че „българската торба“ е в различни килограми. Как се определя кой с какви тежести да тренира?

– Първият и най-важен процес е изучаването на тези динамични упражнения. Могат веднага да вземат да ползват една „българска торба“ и да имитират упражненията, които се знаят с гирички, с щанги. Те са елементарни и се знаят и няма нужда от никакво учене. Но тези, сложните, които са с въртенето на торбата, хвърлянето, динамичните отскоци и клякания. За тях трябва да се знае малко повече, за да се избегнат контузии и травми. Да знаят какъв е ефектът. Ако имате само една торба, най-вероятно може да тренирате силова издръжливост, кондиция. Какво значи това? Много интензивна тренировка, с повече повторения – над 15 – 20, с много малък интервал за почивка – 10-15-20 секунди и после започвате пак. Тренировката може да е от 30 – 40 минути до 1 час. С по-тежки торби може да се тренира сила. Какво значи това? Сваляме повторенията до 12, даже и по-малко за по-сложните упражнения.

– Може ли според вас Бургас да стане домакин на световно първенство по Bulgarian bag?

– Може, разбира се. Всичко може. Затова съм тук на обиколка в страната. Търсим бази, хора, които да увеличат интереса към „българската торба“. Абсолютно реално е.

– Има ли подход към създаване на федерация?

– Федерация не, но ние сме организация. Имаме си представители в няколко държави, дистрибутори, които ни представляват. „Суплес“ е регистрирана марка в Европа и доста държави в света, както и Bulgarian bag – в Европейския съюз, в Щатите, в Канада.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата
  10.12.2023 17:36      

Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията този срамен