Събота, 27 Апр 2024
    
Айтос Мнения

„Борете грипа с билки“, съветва айтозлии билкарят Христо Христов

  04.02.2024 11:39  
 „Борете грипа с билки“, съветва айтозлии билкарят Христо Христов

От 17 години раздава безплатно билки, грижливо събирани, изсушени, пакетирани и надписани

 

В пика на грипа билкарят Христо Христов, бургазлия, който от години живее в Айтос, ни изненадва в редакцията на в. „Народен приятел“ с кашон, пълен с билки. Разказвали сме ви вече за мисията на този „щастлив билкар, който раздава здраве безплатно“. И тази зима, Ицо Ичев, както го наричат приятелите, ни дарява билки със съвета да пием отвари, вместо хапчета.

Обяснява, че ни носи 13 билки, събрани, сушени и пакетирани лично от него, и ако имаме постоянството, търпението и желанието да пием билков чай редовно, не само грипът, но и още много болести ще ни подминат.

„Само едно от тези „божии цветя“ действа благоприятно на 8-9 органа в човешкото тяло, без никакви странични ефекти. Особено ако пиеш билката преди да се разболееш – и това е моето послание към всички!“, казва Ицо.

Според него, всички билки са добри, но има едно условие – да ги пиеш редовно. „Липата е най-добрата билка за грип, тъй като действа благоприятно на горните дихателни пътища. За прочистването на организма аз наблягам на ментата, мащерката и ригана. Уникален е полският хвощ – това е билка с много широк спектър на действие. Всички билки са хубави, ако се консумират, обаче. Защото билките са условието да си здрав“, заключава билкарят, които от 17 години раздава безплатно билки, с желанието да накара айтозлии да оценят ползата от тях.

През миналата година е раздал 119 кутии, пълни с различни видове билки. Категоричен е, че броят им тази година ще бъде далеч по-голям. Подарява билки не само в Айтос и в страната, но и зад граница, и там май повече ги ценят, смее се билкарят. Събира билки от 17 години, и е горд, че името му Христо от староеврейски означава „спасител“. Щастлив е, защото прави точно това, което иска и може.

Не приема да го наричат лечител, просто подарява билките, с желанието да предпази хората от болести. Препоръчва сутрин микс от глог, драка, риган, лайка, мента, маточина, мащерка, жълт кантарион и слез. Застава зад качествата н всяка билка, която дарява. Зад всичко, което е събрал, изсушил, пакетирал и надписал. И е доволен, че личният му лекар не го познава.

През всичките 17 години държи на едно правило – пакетите с билки да са красиво изработени и надписани. Така знаеш точно на коя дата и от коя местност е събрана билката, и какво е нейното действие. „Правилата са точно и ясно изписани. За мен те са толкова важни, колкото и самите билки“, признава Ичев.