Сряда, 29 Май 2024
    
Общество

Бургаско духовенство и миряни с апел към Светия Синод: Изборът за Сливенски митрополит да продължи

  28.02.2024 12:06  
Бургаско духовенство и миряни с апел към Светия Синод: Изборът за Сливенски митрополит да продължи

Свещениците отговориха на нападките: Не сме разколници

 

Силвия Шатърова

 

Бургаски свещеници и миряни поискаха да не се отменя изборът на Сливенски митрополит, а той да продължи от там, докъдето е стигнал. Те настояват да бъде отменена наредбата на Светия синод, с която го спира и на практика оставя без глас духовниците и миряните от околията.

С писмо до Светия Синод те обявяват своето несъгласие срещу начина, по който е спряна процедурата, и то в последния момент само заради жалби, една от които е на отец Евгений от Сливен.

Преди две години по подобен начин той пуска жалба и срещу избора на епархийски съвет. Интересно е как Висшият клир веднага се събира и вслушва в гласа на единици, а пропуска мнението на мнозинството.

В неделя трябваше да бъде т. нар. втори тур на изборите за митрополит и Светия Синод щеше да избира между двама кандидати, посочени от свещеници и миряни от Сливенска епархия – Агатаполски епископ Йеротей и Константийски епископ Михаил, но часове преди да се съберат висшите духовници изборът бе спрян.

В последния момент бяха входирани две жалби, с които се настоява да бъде прекъснат изборът, защото има нарушения. Според новата наредба Светият Синод ще трябва да избере на 12 март нов духовен водач, но без да вземе под внимание решението на духовенство и миряни от епархията, а ще посочи митрополита. По този начин се нарушават основни принципи на устава на БПЦ, а това е авторитарно решение, коментират миряни и духовници.

Вчера двама от митрополитите в Светия Синод се произнесоха, че жалбите са неоснователни.

Този прецедент ще позволи занапред и други да бъдат избирани така, заяви отец Паладий, който в момента изпълнява длъжността игумен на Поморийския манастир „Свети Георги“.

Клирици и миряни от всички околии на Сливенска епархия се събраха на 26 февруари пред сградата на Сливенска митрополия, за да изразят несъгласието си с взетото решение на Светия Синод. Ден по-късно бяха обвинени от подалия жалбата отец Евгений от Сливен в разкол.

Днес всички духовници от Бургаска околия отговориха на нападките, че са разколници и членове на ДС, като заявиха: „Не сме разколници, ние спазваме правилата и искаме да се спази уставът на БПЦ“, категорични са те. Сред събралите се бяха отец Севастиян, отец Николай, отец Петър Косев от Несебър, отец Стоян Кралев от Царево, отец Паладий от Поморие. Всички те са участвали в епархийския съвет, който е излъчил двамата претенденти за поста.

„Категорично настояваме да бъде възстановен изборът. Не сме съгласни с Наредбата и желаем избор по правилата на Българската православна църква. Не може да се променят условията по средата на избора“, заяви отец Севастиян.

„В избора трябва да участва и народът, времената са тежки“, заяви отец Николай и припомни как в началото на 90-те години той и покойният митрополит Йоаникий са спасили от разколници целостта на Сливенска епархия.

„Тези решения посягат на авторитета на църквата“, допълни отец Петър Косев.

Всички духовници са категорични, че игумен Йеротей е достоен, извървял е своя духовен път в епархията от 20 години. „Няма човек, който да каже лоша дума за него от всички населени места“, заявиха те.

Най-вероятно е бил и изборът на покойния Йоаникий, който е видял в него свой последовател.

Всички са категорични, че не търсят конфликти и вярват, че до Великия пост ще има нов митрополит, а правдата ще възтържествува.


Анкета

Мнения

Мнения
За разследване на дефицита на инсулин в страната призовава съпредседателят на ДПС Делян Пеевски
  26.02.2024 12:54      

За незабавно разследване на дефицита на инсулин в страната призовава съпредседателят на ДПС Делян