Събота, 27 Апр 2024
    
Спорт

Млад талант изригна от резервната скамейка за победа на Бразилия на „Уембли“

  24.03.2024 14:42  
Млад талант изригна от резервната скамейка за победа на Бразилия на „Уембли“

Отборът на Англия загуби с минималното 0:1 от тима на Бразилия пред близо 85 000 души на Уембли в приятелски мач 83 дни преди началото на Евро 2024. Попадението за гостите отбеляза младият талант Ендрик (81'), който през идното лято ще се присъедини към световния колос Реал Мадрид. На мача като представител на  агенция „Черноморски фар“ присъства бургазлията Кирил Евтимов.

Британците изиграха много силен мач, като съперниците не им отстъпваха. "Трите лъва" създадоха много положения, но така и не намериха волята да вкарат, което сториха южноамериканците малко преди края на редовното време. С това британците отново повдигнаха въпроса дали на предстоящите европейски футболни финали в Германия ще имат силата да си тръгнат с трофей или подобно на всеки форум през последния половин век ще демонстрират повече от добра игра, пълно незнание как да печелят важните битки и неподражаемо умение да се прибират с празни ръце у дома.

От другата страна Дорвиал Жуниор, който ръководи бразилците от началото на астрономическата година направи треньорския си дебют, залагайки на играчи от топ европейските отбори. Такива например бяха Данило от Ювентус, Лукас Бералдо от Пари Сен Жермен, Рафиня от Барселона, както и Винисиус Жуниор и Родриго от Реал Мадрид. На резервната скамейка пък започнаха не по-малко качествени играчи като Пепе Акино, Дъглас Луис и Ричарлисон.

Преди началото на двубоя бе запазена минута мълчание в памет на бившия национален селекционер на Англия - Тери Венейбълс, който умря на 80 години през миналия ноември.

По този повод на трибуните бяха и играчи на "трите лъва" от Евро 1996, когато отборът бе воден от Венейбълс и стигна до полуфинал, загубен злощастно от отбора на Германия след изпълнение на дузпи.

Домакините влязоха в ролята на фаворит и опитаха да притиснат съперника в първите минути на срещата. Южноамериканците пък демонстрираха притеснение и влязоха в двубоя със серия от необмислени нарушения. Това можеше да им изиграе лоша шега още в 3-тата минута, когато Фил Фоудън изпълни опасно пряк свободен удар, който мина на сантиметри от лявата греда.

Гостите отговориха на предизвикателството с удар в 9-ата минута. Родриго нанесе удар в долния десен ъгъл, а Пикфорд внимаваше и улови. Още четири минути по-късно "селесао" демонстрираха, че нямат намерения за повече колебания и Винисиус Жуниор също изпробва мерника си от вътрешността на наказателното поле. Отново Родриго опита да преодолее британския страж четвърт час след началото, като този път не нацели рамките на вратата.А

Англичаните от своя страна също демонстрираха, че няма да позволят срещата да се играе пред само една врата и Уоткинс отговори с удар над напречната греда в 19-ата минута. Точно в средата на полувремето пък Райс изпита рефлексите на стража на гостите Бенто Крепски, който се разтегна на предела на силите си и изчисти в ъглов удар. След него Хари Магуейър засече центриране с глава около точката за изпълнение на дузпа, като ударът му бе спрян от тялото на южноамерикански бранител.

В 27-ата минута главният съдия на мача Артур Диас пропусна претенциите на домакините за дузпа, след като Деклан Райс се строполи на тревата.

Шест минути по-късно Родриго припомни за силните южноамерикански минути от първия четвърт час и малко точност не му стигна, за да ипробва отново рефлексите на Пикфорд. 120 секунди по-късно Пакета разтресе левия страничен стълб.

След това няколко силни изяви за "трите лъва" имаше Антъни Гордън, чийто удар веднъж бе блокиран от бранител на "селесао", а след това Бенто Грепски се намеси подобаващо. В минутите до края на редовното време пък Рафиня пропусна за гостите, а Фоудън не бе достатъчно прецизен в съперниковото наказателно поле.

В продължението не се случи нищо значимо освен едно вяло центриране в пеналтерията на южноамериканците и логично противниците се оттеглиха на почивката при нулево равенство.

Второто полувреме продължи тенденцията от първата част и съперниците започнаха двуостро, като отново британците съумяха първи да създадат опасност. Това се случи 180 секунди след подновяването на играта, когато Крепски два пъти се намеси след сериозни центрирания в неговата пеналтерия. След това пък Гордън реализира първия точен удар след почивката, като стражът на гостите внимаваше и спаси.

Отговорът на "селесао" не закъсня и Винисиус Жуниор изостри на краен предел нервите на английската отбрана, като в последния момент се намери кой да изчисти в корнер. Около час след началото Стоунс и Белингам също отправиха удари, които не намериха рамките на вратата.

През следващите двайсетина минути очаквано играчите и на двата отбора намалиха оборотите след като настъпи умората. Двамата селекционери направиха някои промени, които обаче не дадоха мигновен ефект. Бразилците усетиха влиянието им девет минути преди края на редовното време, когато Винисиус Жуниор намери влезлия на мястото на Доривиал Жуниор - Ендрик, който не сбърка и откри резултата.

В остатъка от мача англичаните демонстрираха абсолютно незнание как да се върнат, като дори 17-годишният Ендрик можеше да се разпише повторно след контраатак. Това бе първа победа за "селесао" от миналия септември, като селекционерът Дорвиал Жуниор направи дебюта си начело на тима по превъзходен начин. Разбира се, той има още много работа, тъй като тази среща бе само контрола, а междувременно тимът му е заплашен от угрозата да не се класира за Мондиал 2026, след кат направи безобразно начало на кампанията и натрупа три последователни загуби. "Трите лъва" от своя страна поставиха много въпроси пред привържениците си по-малко от три месеца преди началото на Евро 2024.

 

АНГЛИЯ 0:1 БРАЗИЛИЯ
0 - 1 Ендрик (81')

Приятелски мач

Стартови състави:

Англия: 1. Джордан Пикфорд, 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 6. Хари Магуайър, 3. Бен Чилуел, 4. Деклан Райс, 8. Конър Галахър, 7. Фил Фоудън, 10. Джуд Белингам, 11. Антъни Гордън, 9. Оли Уоткинс
Национален селекционер: Гарет Саутгейт

Бразилия: 1. Бенто Крепски, 2. Данило, 14. Фабрисио Бруно, 25. Лукас Бералдо, 6. Вендел, 5. Бруно Гимараеш, 15. Жоао Гомеш, 10. Родриго, 8. Лукас Пакета, 7. Винисиус Жуниор, 11. Рафиня
Национален селекционер: Дорвиал Жуниор


Стадион: “Уембли”, Лондон
Съдия: Артур Соареш Диас (Португалия)