Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Поморие

Пълно мнозинство: Общинският съвет в Поморие подкрепи идеята на кмета Алексиев за учредяване на „Фонд за развитие на летище Бургас“

  28.03.2024 13:33  
Пълно мнозинство: Общинският съвет в Поморие подкрепи идеята на кмета Алексиев за учредяване на „Фонд за развитие на летище Бургас“

Най-облагоделствана ще е община Бургас, туристическият й данък ще се удвои

 

Моника ИЛИЕВА

 

С пълно мнозинство Общински съвет - Поморие подкрепи кметът Иван Алексиев за учредяване на „Фонд за развитие на летище Бургас“. С 20 гласа "за" от общо 20 присъстващи общински съветници бе дадена зелена светлина на идеята.

 

„Благодаря на всички общински съветници за това единодушно решение. Това е изключително важно за бъдещето на региона и ви благодаря за отговорната позиция. На критиците ще кажа, че община Бургас няма да е най-ощетена. Напротив - ще е най-облагодетелствана. Зимна чартърна програма ще напълни хоителите и ще удвои туристическия данък", обясни кметът на Поморие.От думите му стана ясно, че създаване на "Бургас Еър" не е на дневен ред към момента, но в по-късен етап не е изключено.

 

Припомняме, че предложението за създаването на "Фонд за развитие на летище Бургас“ бе дадено в рамките на специална пресконференция на 11 март, а седмица по-късно бе обсъдено в широк формат в залата на Община Бургас, в присъствието на кметове и председатели на Общински съвети от региона и екипа на „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД. Концепцията, целяща привличане на нови авиолинии към Летище Бургас и увеличаване на туристопотока извън активния туристически сезон, срещна одобрението на всички присъстващи.

До края на седмицата решението за участие в сдружението ще бъде разгледано на заседания на Общинските съвети на 13-те общини в Бургаска област, а учредителното събрание се планира от 10-15 април. Водени са и разговори и с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединяването им към новосъздаващата се организация.