Понеделник, 29 Апр 2024
    
Общество

Обсъждаха Стратегията за детето 2024-2030

  15.04.2024 11:30  
Обсъждаха Стратегията за детето 2024-2030

При засилен интерес, в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб  в столицата се проведе Обществено обсъждане на предложената от Социалното министерство „Стратегия за детето 2024-2030 г.“ На събитието, организирано от Сдружение РОД Интернешънъл и Фондация „Нашият дом е България“, откликнаха над 140 човека от цяла България. 

              Чрез своята структура Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) Социалното министерство на практика предлага отново отхвърления през 2019 г. документ „Стратегия за детето 2019-2030 г.“ с козметични промени. Припомняме, че българската общественост реагира бурно и особено негативно чрез протести на опитите да се ограничат гарантираните в Конституцията права на родителите и да се допусне намеса на държавата в живота на семейството. Тогава десетки хиляди в страната изразиха несъгласието си опитите да се отнеме свещеното право на родителите да отглеждат и възпитават децата си. Посегателствата на държавата и тогава, и сега са мотивирани с нарушаване на правата на децата.

              Дискусията откриха Пламен Мирянов от Фондация „Нашият дом е България“ и съпредседателите на Сдружение РОД Давид Александров и Иван Вълков. Авторитети в българското право като адв. Владимир Шейтанов, адв. Виктор Костов, адв. Иглика Иванова бяха панелисти на обсъждането и изложиха своята визия за юридическата неадекватност на Стратегията. Зад лишената от правно основание словесна еквилибристика на изготвилите документа стои неспособността на институциите да дефинират съществените проблеми на децата и да намерят работещи решения. По никакъв начин Стратегията не засяга огромната демографска криза в България, сериозното влошаване на семейната среда поради липса на грижа за семействата и факта, че от 2019 до 2024 броят на децата в България е намалял с близо 100 000. Според адв. Владимир Шейтанов зее „пропаст между проблемите на децата и проблемите, заложени в Стратегията“.

               Панелистите насочиха вниманието на аудиторията към притеснителни данни за това, че половината деца в страната живеят без семейство от баща и майка, както и че се увеличава съществено броят на мъртвородените деца редом с броя на абортираните здрави бебета.

               Особено притеснителна е тенденцията „стратезите“ на политиките за деца да взимат решения в отсъствието на родителската общност. Проведените от ДАЗД обсъждания се превръщат във формални поради отказа от тяхна страна да се предостави текст, върху който де се дискутира в конкретика. Така на практика родителската общност е изключена от процеса на изготвяне на Стратегията, което издава и намерението на държавата в лицето на социалните структури да изземат основни права на родителите и да елиминират общността.

               Експертите се обединиха около становището, че предложената Стратегия не решава нито един от основните проблеми на децата и че най-малките граждани на България не получават нищо от междусекторните политики, засегнати в документа. Това превръща Стратегията в безсмислена. Нещо повече – тя е вредна, защото повтаря едни и същи грешки от десетилетия, и опасна поради това, че нарушава изконното право на неприкосновен личен и семеен живот. Адв. Виктор Костов я определи като „лишена от здрав разум и логика“, защото ляга на сбъркана философия за това каква е ролята на семейството. Познаването на съвременните практики в социалната сфера оставя усещането, че някой измества родителите и това не е държавата, а конкретни неправителствени организации (НПО).

Като потвърждение на изречените опасения за легализирането на опасни посегателства над психиката и личностното развитие на децата и ограничаването на правата на родителите Иван Вълков сподели и новината за правителствено решение от 4 април 2024 г. На едно от последните си заседания Министерският съвет под ръководството на Николай Денков и вероятно по предложение на министър Иванка Шалапатова е взело решение за реализиране на програма за ранно детско развитие, включваща ранно сексуално образование. Предвидените дейности са скандални и противоречащи на морала, а достъп до децата в образователните институции е даден и на НПО, което е силно притеснително.

               Изложенията на експертите и останалите участници в програмата породиха множество въпроси и коментари от страна на аудиторията. Изразена бе категорична воля по посока грижа за семействата и децата, защото в тяхно лице се проектира и бъдещето на България.

Специално поздравление до участниците изпрати Нешка Робева, световно известната треньорка по художествена гимнастика на десетки български шампионки.

Участниците в срещата бяха запознати с един от най-скандалните случаи на злоупотреба с детско правосъдие от социалните служби – извеждането на детето Рафаел Тодоров от семейството на биологичните му родители по скалъпени обвинения за дете в риск от лишаване от образование. Беше прожектиран и документален филм за предлагане на алкохол, райски газ, и други опиати на малолетни и непълнолетни деца под носа на Съда и Прокуратурата в столична дискотека на 100 м от Съдебната палата в София.

               Присъстващите в залата единодушно гласуваха приемането на Декларация към обществеността, чрез която да се изрази аргументирано становище относно безполезността на Стратегията за детето 2024-2030 г. в предложения ѝ вид.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,