Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас

Ще се разведат ли за вота СЕК и ПП/ДБ?

  16.04.2024 14:45  
Ще се разведат ли за вота СЕК и ПП/ДБ?

Бачийски и компания решават остават ли в коалицията

 

Георги РУСИНОВ

 

Преди изборите 2 в 1 да се проведат на 9 юни, в бургаската структура на СЕК предстои да се вземе важно решение, а именно как ще се явят на вота – самостоятелно или като част от коалицията ПП/ДБ. В предстоящите дни предстои събрание, на което това ще се изясни, научи „Черноморски фар“.

На местните избори, които се проведоха на 29 октомври миналата година, СЕК се явиха с отделна кандидатска лита за Общински съвет и народният представител Константин Бачийски, избран като такъв от ПП/ДБ, като кандидат за кмет. ПП/ДБ регистрираха само кандидатска листа за съветници, а друг депутат от ПП/ДБ – Димитър Найденов бе независим участник в битката за кметския стол, негласно подкрепен от съпартийците си.

При така създалата се ситуация СЕК вкараха в местния парламент трима общински съветници, а ПП/ДБ – 4.

Досега СЕК бе част от ПП/ДБ и мандатоносител на коалицията, за да могат да се явят Кирил Петков, Асен Василев и компания на избори. На последните, провели се за Народно събрание прозря зараждащият се конфликт по оста СЕК-ПП/ДБ.

Останал със сигурност недоволен от шестото място в листата, Димитър Найденов изнесе на гърба си абсолютно лична кампания, с която успя да направи добър резултат и да пренареди кандидатите пред него, за да е един от тримата депутати на коалицията от Бургас.

Другите двама са Константин Бачийски, който бе водач и Даниела Божинова – съпредседател на „Зеленото движение“, което от вчера не е част от ПП/ДБ заради постоянните скандали около доскорошните управляващи техни партньори.

Тогава Бачийски нямаше как да не е водач в очите на Кирил Петков заради факта, че партията му бе мандатоносител. Сега обаче положението е различно. Председателят на СЕК често показваше, че не спазва партийната повеля и гласува по своя воля по различни теми.

От друга страна Димитър Найденов обезателно ще настоява за лидерското място, за което, ако СЕК остане в коалицията, апетити отново ще има Бачийски. Тук вече позицията на Найденов като верен на ПП/ДБ може да натежи пред бунтарското поведение на колегата му депутат от СЕК.

Не е изключено първото място в листата да е запазено и за човек от София. Такъв е бил досега Ивайло Мирчев например. 2-ри МИР е апетитен за столичани, тъй като е най-големият избирателен район.

Колко е разумно обаче коалицията да се разцепва допълнително е друг въпрос, който може да е в плюс за Бачийски и водещото му място в листата, ако председателят на СЕК склони отново да е част от ПП/ДБ. Със „Зелено движение“ извън игра, той ще може да лобира за повече представители от своите хора при реденето на имената с кандидати.

Ред е на дипломацията.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,