Вторник, 30 Апр 2024
    
Бургас

Смела идея: Подземен паркинг при пазар „Краснодар“ в помощ при транспортния хаос

  17.04.2024 14:40  
Смела идея: Подземен паркинг при пазар „Краснодар“ в помощ при транспортния хаос

Георги РУСИНОВ

 

Автомобилите от ден на ден стават все повече в Бургас, а местата за паркиране стават все по-ценни за намиране. Видно дори и продължаващото разширяване на платените зони за паркиране не спомага за пълно решаване на транспортния хаос в града.

Сега и доскорошната сезонна зона – „зелената“ предстои да се превърне в целогодишна. Мотивите на администрацията – многобройните запитвания за това от живущи в обхвата й, които се оплакват, че след спирането й през септември упражнението с намиране на паркомясто става изключително трудно. Докладната се разглежда в постоянните комисии към Общински съвет – Бургас и предстои да бъде гласуване на сесия. Работно й време обаче ще е сезонно – от май до септември ще си работи, както досега от 11:00 до 20:00 часа, а през останалите месеци от годината ще е като „синята зона“ – от 9:00 до 19:00 часа. Разширяват се и обхватите на досегашните подзони за паркиране.

Изграждане на многоетажни паркинги е единственото решение за облекчаване на трафика и общината е предприела мерки в тази посока, обясни директорът на ОП „Транспорт“ Пламен Димитров. Така например вече проектирането на паркинг „Гурко“ за многоетажен е стартирало. На фаза избор на изпълнител е и също многоетажен паркинг в „Зорница“, който ще е до новата Детска болница.

„Към момента администрацията започва да работи по проекти за евентуално изграждане на многоетажни паркинги. Обследват се определени парцели, които са публична общинска собственост. Провежда се и анкета сред живущите в тези зони, като основно се пита колко паркинги, подземни или наземни биха предпочели и евентуално ще се пристъпи към изграждането на такива паркинги. Това са идейни проекти все още. В администрацията се говори и за целия парцел на пазар „Краснодар“ евентуално да се изгради подземен паркинг на две-три нива, като пазарът ще е на най-горно ниво. Обсъжда се и възможност за надземен, като тогава тържището ще е на най-долно ниво. Има и няколко парцела общинска собственост, които са по улица „Дебелт“, които са подходящи за многоетажни паркинги. Работи се и по тези паркинги“, коментира той.

На въпрос на „Черноморски фар“ какво ще прави Община Бургас, ако се окаже, че отново живеещите в близост до парцелите, където може да се изградят тези паркинги кажат, че не искат, както бе преди време, Димитров заяви:

„На този въпрос на мен ми е трудно да отговоря, но според мен това е единственото решение. Автомобилите ежедневно се увеличава техният брой и за тях трябва да се търси вариант къде да се паркират. Улиците така или иначе не могат да се разтеглят“.

В разговора с него стана ясно още, че администрацията не се е отказала от идеята за „червена зона“, но тъй като имало най-различни идеи от политическите формации в Бургас и конкретни предложения, то сега се работи в посока намиране на най-работещият вариант как тя да заработи.

Димитров отказа да коментира постъпило писмо от гражданин, който настоява в платените зони за паркиране право да имат само бургазлии с адресни регистрации там и живеещи дълго време в града. Директорът на ОП „Транспорт“ добави единствено, че идеята не е добра.