Четвъртък, 02 Май 2024
    
Бургас

Д-р Виткова: Фиктивната операция на жената в Бургас струва 5400 лева по клинична пътека

  19.04.2024 08:12  
Д-р Виткова: Фиктивната операция на жената в Бургас струва 5400 лева по клинична пътека

Лекари от отделението по неврохирургия в частна болница в Бургас са издали епикриза на своя пациентка, в която е упоменато, че ѝ е направена оперативна интервенция, без такава да е извършена. Това твърди потърпевшата Милена Стефанова, която разказа пред Нова ТВ за лечението си в болницата, откъдето била изписана в неделя.

Бившият здравен министър д-р Мими Виткова сподели изненадата си от реакцията на ръководството на лечебното заведение. "Директорът на болницата създаде неприятно усещане у хората, най-вече липса на доверие. Може да има техническа грешка, разменени епикризи, но да откажеш да обективизраш нещата, това прави лошо впечатление. Разрез от 6 мм няма да не се види на четвъртия ден. Най-тежките последствия от такива случаи е загубата на доверие. Клиничната пътека в случая на жената е 5400 лева. Гръбнакът се оперира по друга, която е 2900 лева, тук са ендоскопските операции. Не финансовата страна може да не е била водеща", заяви тя.

От своя страна д-р Спас Спасков посочи, че едва след проверка на документацията и преглед на жената, ще може да се твърди със сигурност какво се е случило. "Сега на базата на предположения градим картина. Няма вероятност да няма следа от оперативна интервенция, ако е била извършена такава. Документацията не пасва с това, което виждаме, затова е нужна проверка. Понякога пациентът се договаря с лекаря, че НЗОК ще плати процедурата, а не пациентът. Това е човещина, която означава нарушение на правилата", смята той.