Петък, 03 Май 2024
    
Бургас

Решено: „Зелената зона“ става целогодишна

  23.04.2024 10:32  
Решено: „Зелената зона“ става целогодишна

Георги РУСИНОВ

 

„Зелената зона“ в Бургас става целогодишна. Това реши местния парламент след като прие докладната записка за промяна в Наредбата, регулираща платеното паркиране. Както „Черноморски фар“ писа администрацията предложи тази мярка след като са получени множество подписи от живеещи в обхвата на зоната, които са пожелали тя да стане целогодишна.

Така на практика до 1 май платеното паркиране в „Лазур“ става „синя зона“, тъй като ще работи със същото работно време като нея. В периода от 1 май до 30 септември остава досегашното й работно време, а именно 7 дни от 11:00 до 20:00 часа.

С докладната се прие и окрупняването на подзоните, в които може да се паркира от хората, имащи право по адрес, като те стават по-малко, но по-големи като обхват.

В залата се получи и кратък дебат. Председателят на Транспортната комисия Евелина Михалева започна с това, че именно живеещите в „зелена зона“ са пожелали целогодишната й работа, тъй като извън летния сезон не можели да намерят места за паркиране.

Живко Табаков посочи, че групата им ще подкрепи докладната, но е хубаво да се помисли за гражданите на Бургас, които не живеят там, а искат да стигат до Морската градина, защото с тази докладна се помага единствено на живеещите в „зелена зона“.

Тук Михалева му отговори, че именно заради бургазлии е решено през лятото работното време да започва от 11:00 часа.

Иван Иванов заяви, че в комисии е гласувал „въздържал се“, но в зала ще подкрепи докладната, тъй като хората, живеещи там имат такова желание.

„Трябва обаче сериозно да работим по изграждане на паркинги. Знам, че общината прави такива постъпки. Иначе само ще взимаме пари на хората да си паркират колите, без да могат да намират места“, добави той.

„Аз подкрепям строенето на повече паркинги, но трябва малко и ние да си променим виждането и мисленето. Ние винаги искаме да спираме там, където отиваме, вместо да се разходим малко повече. И не на последно място трябва да отбележим, че Бургас има най-добрия градски транспорт, който трябва да се ползва по-често“, коментира Михалева.


Анкета