Понеделник, 06 Май 2024
    
Бургас

Истинска история за успеха

  24.04.2024 10:09  
Истинска история за успеха

 

Сбъдване. От ученичка във Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ – Бургас  - Детелина се връща там като преподавател

Бургаското Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ е необикновено училище. То е мястото, където се променят съдби. В подкрепа на твърдението ще разкажем историята на Детелина. Нейният живот е белязан от вечерното училище и сега тя се радва на своите успехи заедно със семейството си.

„Казвам се Детелина Иванова Златева по съпруг, а Бедросова по баща. Когато бях на 12 години родителите ми се разведоха и ние с майка ми останахме сами. Беше ни много трудно с една заплата, затова се наложи да работя. Спрях да ходя на училище и започнах работа, за да можем да се издържаме.

В себе си не исках да се примиря с това положение – аз имах мечти, имах амбиции и трябваше да уча.

Не помня как съм разбрала за Вечерната гимназия (сега ВСУ), но се записах веднага да уча там, въпреки пропуснатото време.

Започнах в осми клас, продължих да ходя на работа, но се стараех да ходя и на училище. Времето ми прекарано във Вечерната гимназия беше за мен още по-голяма мотивация да продължа да се развивам.

Хората си мислят, че щом учиш там си просто незнаещ, неможещ, без бъдеще… Бъдете сигурни, че не е така! Аз съм жив пример за това.

Когато станах в десети клас, помолих баща ми за подкрепа ако реша да уча в университет. Разбира се, той се съгласи, но при определени условия – да уча в града и да е редовна форма на обучение. Учителите ми в онзи момент също много ме подкрепяха. Впрочем, не само мен, но и всички ученици, които възнамеряваха да учат след това.

Тогава не бяхме никак малко – около 25 души в клас на всякаква възраст. Завърших единадесети клас благополучно. Издържах матурата си по български език с добър резултат, кандидатствах веднага и бях приета. Записах се в Бургаския свободен университет, специалност Българска филология с допълнителна квалификация учител по БЕЛ и завърших успешно.

След това записах магистратура Публична администрация към Юридическия факултет и също завърших успешно. Така след четирите години във Вечерната гимназия, последваха още осем години в университета.

Не се срамувам да кажа къде съм учила, напротив – гордея се, че съм завършила точно това училище.

Към този момент: сега съм на 44 години, работя като учител по БЕЛ в същата тази Вечерна гимназия  - сега вече Вечерно средно училище заедно с двама от преподавателите ми от онова време- г-жа Станева и г-н Перпериев. При първата ни среща след толкова годни те не ме помнеха, защото ние, както вече казах, бяхме много ученици  - всеки със своята съдба. Но аз ги помня.

Благодаря на всички учители от онова време, също на моите родители, че ми оказаха подкрепа да завърша с успех всичко, с което се захванех в онзи житейски момент.

Вечерното средно училище е като всички останали и никой не трябва да се срамува от него, а трябва да се гордее, че е имал възможността да бъде част от тази необикновена институция.

Хора, ако не сте могли да учите, когато е трябвало, поради някакви обстоятелства, това не означава, че е невъзможно да го направите сега  -стига да имате желание, точно във ВСУ „Захари Стоянов“ - Бургас.“

Вечерната гимназия „Захари Стоянов“ в Бургас има своята богата – 75-годишна история. Формата на обучение, която предлага, я прави незаменима за цялата област. Първо, защото е единственото такова учебно заведение, а второ, защото дава възможност за реализация на пазара на труда на всички работещи хора, осъзнали значението на средното образование.

Едва ли историята, разказана по-горе е единствената  съдба, преобърната от едно такова необичайно, за повечето хора училище. Но тази на Детелина е истинска, докосваща, даваща надежда в труден момент. Волята, желанието, упоритостта могат да намерят своя дом в едно такова учебно заведение. А то самото – своето място сред останалите училища в града и региона. Защото всеки има право на шанс – дали ще е втори – няма значение. Важни са мечтите, които стават реалност.