Понеделник, 06 Май 2024
    
Средец

Темата за соларния парк отпадна от заседанието на Общинския съвет в Средец

  24.04.2024 12:20  
Темата за соларния парк отпадна от заседанието на Общинския съвет в Средец
През февруари жители на селата протестираха и пред Съдебната палата в Бургас
  Архив „Черноморски фар“

Силвия Шатърова

Темата за соларния парк отпадна от заседанието на Общинския съвет днес в Средец. Десекти жители на селата- Дюлево, Дебелт и Светлина очакваха  да влезе докладната, с която се настоява отмяна на предишно решение.  То дава зелена светлина за най-големия фотоволтаичен парк в региона.

Докладната бе внесена от Стоян Бъчваров от ПП-ДБ, но не получи подкрепа с мотива, че не е спазен законовия срок да бъде входирана.
Освен това председателят на Общинския съвет Динко Цъцаров заяви, че в момента има съдебно дело във ВАС, който е сигнализиран от Омбудсмана  и се очаква неговото решение.

От сдружение "За чиста природа село Дюлево"  твърдят, че по въпроса за изграждането на фотоволтаиците не е провеждано обществено обсъждане. Притесненията им са свързани с това, че соларният парк е на голяма площ около 5 000 дка и е твърде близо до селищата.

Вносителят на докладната Станислав Бъчваров посочи, че 15 минути преди сесията тя е била в дневния ред, но е изтеглена. От администрацията заявиха, че става въпрос за грешка.

С 5 гласа "за", един "против"  и 11 "въздържали се", предложението бе отхвърлено. Част от присъстващите на сесията жители на селата, демонстративно напуснаха залата. 

„Няма да се откажем, ще се внесе отново докладната за отмяна на решението на следващата сесия през май. Не са основателни аргументите им, защото делото във ВАС не е по същество. Искаме да се оттегли решението, което е взето в предходния мандат и инвеститорите да си проведат процедурата отново,“, заяви Валентин Киров от сдружение „За чиста природа Дюлево“.


Бургас Крими