Петък, 10 Май 2024
    
Бизнес Бургас

Софиянци си падат по скъпите козунаци

  27.04.2024 17:39  
Софиянци си падат по скъпите козунаци

 

Предлагане. В Бургас има от обредните хлябове за всеки джоб

Дона МИТЕВА

Не повече от 5% е увеличена цената на традиционните козунаци на една от големите фирми производителки на хляб и хлебни изделия, които работят в Бургас. Техният традиционен козунак от четиристотин грама се продава за 4.39 лева. Този с портокалови кори и стафиди е малко по-скъп, шоколад и стафиди е 5.20 лв.

Луксозните обредни хлябове като този с бадеми, който тежи 600 грама, струва 12 лева. А най-скъпият, който е 760 грама и е с боровинки и стафиди, струва 16 лв.

Седем лева е козунакът, който самият собственик харесва най-много и той е с бял шоколад и череши. Неговият грамаж е 300 г.

„Винаги сме залагали на качеството, с което сме се доказали. В София, където също имаме пекарни, знам, че вземат предварителни заявки, докато ние тук, в Бургас, не. Производството ни е достатъчно мощно, за да можем да задоволим търсенето“, казва Димитър Людиев, собственик на едно от най-големите и най-модерни производства за хляб и хлебни изделия в Бургас.

Той обяснява, че почти непрекъснато предлагат от козуначените си продукти, така че който има желание – да ги опита преди празниците или пък да види и да си набележи какво му е необходимо за Великден. А не и на последно място – всеки да си направи сметката.

„80% от нашите клиенти са постоянни. Те познават изделията ни. До последно ще предлагаме пресни козунаци“, казва ситничарят и допълва, че не приема един козунак да струва 45 лева.

 

 „Това е обреден хляб,

 

 няма никакво основание да е толкова скъп. Нито толкова труд, нито продукти се влага, пък и не знам да има вътре поне златен прашец. Щом всяка домакиня, която разполага с време и има желание, може да си замеси козунак у дома, няма как той да е толкова скъп. Те полудяха – какви са тези цени, особено в столицата – 60 лева, 100 лева – все пак това е вид хляб“,  заключава Людиев.

Опитът на бургазлията показва, че преди години, когато неговата фирма е пробивала на софийския пазар, заради цените, са ги приемали с голямо недоверие. „Наложи ни се да предлагаме целогодишно в нашите пекарни нарязан козунак, който всеки да може да опита, защото упреците към нашите изделия бяха, че щом са толкова евтини – те не са вкусни и нямат качество. Сега вече и там ни научиха и ни търсят. Но отговорно казвам, че в София цените ни са с около 2 лева по-високи. Пак заради изискването на самия пазар и пак остават едни от най-ниските“.

Не трябва родните козунаци да се бъркат с

 

италианските панетоне,

 

което вече е сладкиш и се приготвя по много по сложна технология, обяснява бургазлията. „Панетонето ферментира по естествен начин. Три дни се приготвя преди печенето – три дни охлаждаш в специални камери, после премесваш, пак охлаждаш…  Затова накрая това изделие има много специфичен аромат. Затова и цената му основателно е по-висока“, казва Людиев.

На много места, където се правят козунаци, няма възможност да се използват яйца, защото те имат определен режим за съхранение. Въпреки това рядко тази подробност се отразява на цената.

„Ние имаме специална машина за чупене на яйцата, дори тя може да отделя белтъка от жълтъка. Капацитетът ѝ на час е 2600 бройки“, дава пример собственикът на пекарната.

В пекарните на големите вериги магазини, които обикновено предлагат конкурентни цени 400 грама козунак със стафиди струва 3.99. Има и такива, които стигат до 6.00 лева, заради грамажа и съдържаните допълнителни продукти в тях.

 

 

Други пекарни

 

 

 предлагат козунак, който могат да ви направят по заявка като цената му за 600 грама е 15 лева. В зависимост от допълнителните добавки тя може и да нарасне.

Не се очаква повишение цената на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в национален ефир. „Няма една цена на козунака, тя се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия", обясни тя.

Тя отправи към всички потребители съвет да не се доверяват на „измислени майстори в интернет пространството“, които обявяват невероятни цени с обещанието за изключително качество, както и да не се подвеждат от етикети „био“.

С близо 20% се е увеличила стойността в една от бутиковите пекарни в Бургас.

„По-високи са цените на всички млечни продукти, включително маслото, които са основните съставки на козунака. Шоколадът също е със завишени цени, локумът е вече почти 10 лв. за килограм.

Обикновено преди празника спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, така че няма как браншът да не реагира“, каза майстор-пекарят Деница Георгиева пред БТА.

Например за 450 грама козунак, пълен с локум и орехи или със стафиди цената е 23,50 лв. На същата цена и грамаж е и козунакът с портокалови корички и шоколад. Цените им през миналата година са били 21,00 лв., но при тегло 600 гр.

В пекарната от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лв., близо толкова е струвала бройката и миналата година, но за 500 грама.

 

 

За сравнение 

  • Във Варна цената на качествените козунаци е около 5 лв. за половин килограм. Пекарна на Централния кооперативен пазар предлага козунаци по класическа рецепта с грамаж от 480 грама на цена 4,00 лв.
  • Повишение на цените на козунаците с около 10% отчитат в Пазарджик. Цената се движи от 3,70 лв. до 9,20 лв. Тя зависи от производителя, грамажа и съдържанието.
  • Няма основание за повишаване цената на козунака в Пловдив. Това каза майстор и собственик на пекарна в центъра на града. Сладкият хляб със стафиди запазва миналогодишната си цена от 6,50 лв., както и грамажа си.
  • С около 10% е увеличението на цената на козунаците в Русе. Килограм класически козунак струва около 10 лв.
  • Повишение с 20 стотинки при великденските козунаци очакват в Стара Загора от едно от най-големите предприятия за производство на хляб и хлебни изделия в града. Това сочи извадката от проучването направено от БТА в различните градове.