Понеделник, 13 Май 2024
    
Айтос Бизнес

Агнешкото – 10–11 лева на килограм живо месо, внос отвън притеснява овцевъди

  28.04.2024 17:33  
Агнешкото – 10–11 лева на килограм живо месо, внос отвън притеснява овцевъди

Георги РУСИНОВ

 

С наближаването на великденските празници традиционно се увеличава търсенето на агнешко месо. Тази година най-големият християнски празник съвпада с Гергьовден, за който също на трапезата винаги има агнешко. Наш репортер разговаря с овцевъда от айтоското село Раклиново Наит Зюлкер в дните преди празниците.

Той обясни, че основно продава живо месо на килограм на кланиците за 8–8.50 лева, без ДДС.

„Какви са цените им на трупно месо вече след това, не знам. Иначе аз продавам частно на 10–11 лева пак живо месо, но трудна работа“, посочи той.

Овцевъдът поясни, че в последните години цените са същите, като голям плюс за тях тази година е бил малко по-евтиният фураж, с който изхранват животните.

„Миналата година бяха свръхцени. Не знам заради украинските събития ли беше, но ни убиха. Едва оцеляхме. За голямо съжаление нямаме такъв сигурен пазар, за да кажат „искаме толкова агнета, искаме толкова мляко“ и човек да си прави сметката. Сам трябва да си намираш пазар, а е трудно“, заяви той.

Той и негови колеги фермери са притеснени, че непосредствено преди празниците интересът към агнетата не се засилва, както е обикновено. Преди 2 години, по думите му, търсенето е било голямо, следващата година също е била добре, но тази – слаба.

Зюлкер си обяснява това така:

„С този свободен пазар вкарват меса отвън още през януари, февруари и ги замразяват. Сега ще ги размразят и готово“.

Дали обаче остава оптимист му е трудно да отговори.

„Хванали сме се вече, няма накъде. Дано за в бъдеще следващото поколение също да продължи, но малко ме съмнява“, завърши овцевъдът.


Бизнес Бургас
Бизнес Бургас
Бизнес Бургас