Сряда, 15 Май 2024
    
Бизнес Бургас

Отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки /СНИМКИ/

  29.04.2024 12:32  
Отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки /СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

Всеки  работен ден 11  души претърпяват злополука на работното място, а на  всеки 3 работни дни, един работник в България умира, сочи черната статистика за 2023 година. 

Статистика на трудовите злополуки в България, по оперативни данни на НОИ сочи, че за миналата година броят на трудовите злополуки е  2 709, 87 – 6 жени и 71 мъже, като от тях са завършили с фатален край, което е увеличение спрямо предходната 2022 година.

Най-много са злополуките с летален край в строителството – 22 за миналата година, следва сухопътния транспорт – 14,  търговия на едро и дребно – 9, горско стопанство и растениевъдство – 4, добив на въглища и метални руди – 2, производство на метални изделия – 3, събиране на отпадъци, пречистване на води – 2 и производство на хранителни продукти -2.
Оперативните данни за първо тримесечие на 2024г, не дават повод за успокоение. Нараняванията, свързани с изпълняването на служебните задължения достигнат до 756,  при  639 година по рано, което е нарастване с 11,8 %, показва сравнителният анализ.

 От данните става ясно, че това увеличение се дължи най-вече на по-големия трудов травматизъм при мъжете. Регистрираните през  първо тримесечие 2024 г. злополуки с тях са били 503 при 374 за същият период година по рано.

Дирекция „Инспекция по труда“ – Бургас е извършила 3069  проверки за миналата година. Най-много са в селското стопанство, следват в строителството,  рискови производства и др.

Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и се организира от КТ „Подкрепа“ Бургас. На паметната плоча на загиналите при трудови злополуки и професионални заболявания, която се намира на входа на морската градина по традиция бяха поднесени венци и цветя от представители на КТ "Подкрепа", КНСБ и държавната администрация.