Петък, 17 Май 2024
    
Средец

Концертът в храма на Долно Ябълково събра над 4 000 лв. за ремонта му /СНИМКИ/

  30.04.2024 13:05  
Концертът в храма на Долно Ябълково събра над 4 000 лв. за ремонта му /СНИМКИ/

 

Дона МИТЕВА

4 155 лв. плюс 120 от клонки събра благотворителният концерт, който се проведе в църквата на Долно Ябълково на връх Цветница. 132-годишната църква  се нуждае от ремонт.

Двигател на идеята да се съберат средства за ремонта на храма е Наска Цветкова, която разказва: „Живея в село Долно Ябълково от 30 години. Впечатли ме църквата с това, че е запазена, за разлика от много други в района, благодарение само и единствено на местното население.

За жалост вече местните почти ги няма и става все по-трудно да се поддържа толкова стар, но красив храм. И понеже най-употребяваният израз е „Няма пари“, реших да организирам един благотворителен концерт“, коментира тя за „Черноморски фар“, когато се поде инициативата.

„Инициативата е много успешна. Беше вълнуващо за всички, защото се усещаше единност и вяра в идеята“, сподели оперната прима Мария Маджарова, която бе една от изпълнителките.

Участва още оперният  певец Диман Панчев - бас, който поднесе подбрани църковни песнопения. Неговата малка дъщеря Димана изсвири на цигулка две произведения - своеобразна молитва без думи. А Мария Цветкова - Маджарова се включи с две молитви от Шуберт и Парашкев Хаджиев.

 На концерта присъства кмета на община Средец Иван Кичев , който обеща, че общината ще гласуват сума, която да бъде добавена към събраните средства.

"Искаме да ремонтираме покрива, да оправим пораженията по стените, вън да се боядиса, малките прозорци да се сменят и ще видим какво ще остане. Има още много, каво да се направи.

Ще държа контрол върху всеки  похарчен лев и ще го обявявам по сайта на Долно Ябълково", обяви Наска Цветкова.