Понеделник, 01 Юли 2024
    
Общество

Петър Кънев, депутат от БСП: 49-ото НС не е нещо, с което бих се гордял и бих искал да си спомням

  03.05.2024 17:01  
Петър Кънев, депутат от БСП:  49-ото НС не е нещо, с което бих се гордял и бих искал да си спомням

– Г-н Кънев, как оценявате работата на 49 НС?

– Работата в това НС не е нещо, с което бих се гордял и бих искал да си спомням. За съжаление 9 - 10 месеца няма да се запомнят с нищо друго, освен с една абсолютно провалена промяна в Конституцията, една промяна, за която нямаше нито едно позитивно становище от която и да е организация. На всички дебати, които водихме с колегите, най-вече с Христо Иванов, ни се обясняваше, че решението е политическо и няма нужда от становището на експерти. Виждате, че сега берем плодовете на тази безумна сглобка. Тук обвинявам не само инфантилното поведение на ПП-ДБ, но и големи угризения трябва да имат ГЕРБ и ДПС, които само и само да я спасят, подкрепиха нещо, на което тепърва ще му сърбаме попарата.

– Вие сте депутат и политик с дълъг стаж в парламентаризма, спомняте ли си подобна патова ситуация в най-новата ни история?

– Отговорът е и във въпроса Ви. Такова чудо не е имало, толкова слабо управление не е имало, толкова слабо подготвени депутати не е имало. Правителство, заченато в грях, си отиде по същия начин.

– Вашата самооценка за престоя си в парламента?

– Оценката ще я дадат след месец и нещо жителите на Бургаска област и на цяла България. За мен това е един изгубен период, през който ние се занимавахме с всичко друго, но не и с реалните проблеми на българската икономика. Даже не казвам и за проблемите на обикновените граждани. Ние се занимавахме с Украйна, въоръжение и енергетика. Да сте чули нещо друго? Нямам спомен.

– Как може да се обърне посоката. Казвате, че има слабо подготвени политици, но партиите ги редят и те ги излъчват.

– Експериментът с няколкото партии през последните две-три години, които се появиха, беше пълен провал. Особено експериментът с ПП, но какво да се прави, това е изборът на народа. Надявам се сега през юни да има корекции в нагласите на хората.

– Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

– В Икономическата комисия заедно с Румен Гечев работихме по реални проблеми на Бургас и неговите структури. Работих за връзката между Царево и Малко Търново, активно работих по темата за Кръвния център, където имаме сериозен успех. Пак тези хлапета от ПП бяха тръгнали по стандартния път – да занимават министри и председатели на партии. Момчетата нямат представа как се движи реално администрацията и тези неща се поднасят наготово от експерти.

Помогнах за спорта в Бургас и зала „Арена“. Кметовете на отделните общини също искаха помощ. Все още стои проблемът с моста на Черноморец, той е практически забранен за автомобили над 12 тона. По много теми ме е търсил кметът на Малко Търново, и с новия кмет на Царево работим добре. Аз шумотевица не вдигам, да задаваш само въпроси в парламента, за да те видят по телевизията... не е това целта ми.

– Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

– Аз се връщам на темата с Конституцията, която е приета преди повече от 30 години от Велико народно събрание. Тя бе изготвена от експерти като Гиньо Ганев, Любен Корнезов, Стефан Савов, Петър Корнажев – хора конституционалисти. Те намериха баланса между президентска, изпълнителна и съдебна власт. Когато започнеш да бърникаш в нещо, от което не разбираш и си като слон в стъкларски магазин – каквито бяха тези момчета, които се занимаваха с Конституцията, винаги ще достигнеш до там, където сме сега – навлизаме в сериозна конституционна и парламентарна криза. Това мога да кажа. Дай боже народът да прати по-подготвени хора и по-малко кретени.

– Защо още чакаме Конституционнияг съд да се произнесе и да разплете този възел?

– Не мога да коментирам, но ми хареса това, което написа някой, че Светият Синод реагира по-бързо от КС. Искам да призова: Изберете по-доброто, ако няма добро, изберете по-малкото зло, но участвайте в тези избори и търсете професионалистите и подготвените хора. Гласувайте за хора с минало и хора, които застават с името и биографията си и могат да кажат: „Аз съм направил това и това... „Уважавам младите хора, но в политиката трябва да се търси баланс, през последните месеци бяхме свидетели на младежко нахалство, а не на младежко дръзновение.

– Как виждате в близък план до края на годината политическата ситуация в страната?

– Всичко е възможно, слушайте социолозите, те ще го кажат – възможно е този кабинет да изкара да края на годината, възможно е да се направи нова сглобка в интерес на народа и в интерес на малка част от народа, възможни са нови избори през есента.

Когато няма логика в поведението на политическия елит, едва ли ще има такава и в живота.

Така се очертават нещата. Искам да ви кажа, че БСП е единствената партия, която през последните 10 месеца не измени на себе си, на поведението си и да бъде алтернатива на кретенизма в политиката, стоеше стабилно и не се отметна.