Неделя, 19 Май 2024
    
Камено

Стотици се забавляваха на празника на Камено/СНИМКИ/

  06.05.2024 17:46  
Стотици се забавляваха на празника на Камено/СНИМКИ/

 

 

Оркестър „Канарите” вдигна на хорото стотици в Камено за празника на града.

Празничната програма по повод 6 май, Гергьовден и Деня на град Камено започна тази сутрин със Света литургия в храма „Свети Георги“, отслужена от отец Серафим. В близост до площада, отново стартира любимата на малчуганите колоездачна надпревара за деца. Почти 70 участници стартираха със своите велосипеди на групи по 200-метровото трасе.

 „В денят на Св. Георги – Победоносец отправям към Вас най-искрени пожелания за здраве и благоденствие! Празникът на Камено е извор на гордост, че именно това е нашият град – град, който умело съчетава традиции и модерност. Нека Свети Георги ни напътства и покровителства, нека ни вдъхва надежда, да ни помага във всяко начинание, да ни дава сили и воля, в името и за честта на Камено и България! Нека развиваме заедно Камено! Нека съхраним духа на нашия град за идните поколения! Честит празник. С тези думи се обърна към присъстващите кметът на общината Жельо Вардунски.

Български хора, ръченици и усмихнати лица изпълниха пространството на централния градски площад, а  елемент в програмата бяха кулинарните шедьоври на пазителите на  автентичните обичаи от СНЦ „Каменовски традиции“. Специално за празника в самия център на града, демонстрираха майсторлъка на чевермето.

Кулминационна точка в тържествения ден бе концертът на легендарните изпълнители от оркестър „Канарите“. За своята публика в Камено те бяха подготвили пъстра палитра от фолклорни ритми. Прозвучаха любими фолклорни изпълнения, които създадоха приповдигнато настроение сред публиката.

Гости на Камено бяха народните представители  Галя Желязкова, Андрей Рунчев, Жечо Станков, Севим Али, Ешреф Ешреф, Ружди Хаджен – председател на Общински съвет Сунгурларе, Мехмед Хамид – Областен председател на ДПС-Бургас, Тодор Байчев - Областен председател на БСП-Бургас

Множество бяха гостите и от съседните градове Българово и Бургас. Жителите на Камено бяха поздравени и от областния управител проф. Мария Нейкова, която лично благодари на кмета Жельо Вардунски за навременните решения, просперитета на Камено, далновидното ръководство на града и успешните резултати, довели до качествена промяна във визията и живота на Камено и нейните граждани. „Камено се развива, като модерен град, който отговаря на съвременните изисквания и предизвикателства.“, допълни губернатора.

Стотици миряни получиха от традиционния курбан, който се раздава за здраве и благоденствие на всички жители в общината.  Както традицията повелява, ястието бе с агнешко месо, което бе осветено от отец Серафим.