Сряда, 03 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Ваденето на кърлежи излиза златно

  12.05.2024 11:44  
Ваденето на кърлежи излиза златно

 

Цени. От 25 до 50 лв. струва медицинската намеса

Дона МИТЕВА

Въведена е такса „вадене на кърлеж“ в спешния МЦ „Николай Чудотворец“, алармира в социалната мрежа по празниците майка, която показа и фискалния бон за услугата. Тя написа още: „Въпреки че личният ни лекар има договор с тях за неотложна помощ, в случаите, когато не е на разположение, се наложи да заплатя 50 лв., за да извадят 2 кърлежа, забити в едното ми дете и 25 лв. за един кърлеж на другото ми дете. Да не говорим, че имаше опашка от хора с кърлежи за вадене“.

Наша проверка установи, че в частни лечебни заведения в Бургас пък ваденето на кърлеж се таксува като преглед и струва 50 лева. Пита се обаче, ако кърлежите са повече от три и са се впили в един човек, дали това не е на далавера.

Сред коментарите в социалната мрежа, последвали оплакването на гневната родителка, имаше и такива, които я съветват как сама да се научи да вади гадните кърлежи, както и укоряващи цените за услугата.

От пресцентъра на лечебното заведение, част от УМБАЛ – Бургас, който запознахме със случая, препращайки касовите бележки, се ангажираха да проверят. Те помолиха майката да направи официално оплакване до ръководството на МЦ „Св. Николай Чудотворец“, в което да посочи имената на децата. „Трябва да се провери дали наистина медицински център „Николай Чудотворец“ има договор с нейния личен лекар. Ако се установи, че е така – ще й бъде възстановена сумата, защото пациенти, чиито лични лекари имат такъв договор, не трябва да плащат“, уточниха те.

Основно в социалните мрежи майки се жалват, че има много кърлежи и в Бургас, докато в поредицата почивни дни от Дезинфекционната станция казват, че няма постъпили сигнали.

Единствено една дама им е писала за поляните, които се намират зад „Кауфланд“ в квартал „Меден рудник“, но това наистина са поляни, а не част от парково пространство или градини. Там детето ѝ е хванало три кърлежа. Въпреки това служителите от дезстанцията ще обработят пътеките, но това не е урбанизиран район.

„Няма как да обработваме целите поляни, но пътеките ще ги обработим“, обясни Нели Бойчева, заместник-управител на Дезинфекционната станция. Тя е категорична, че обработката на тревните площи за кърлежи се прави непрекъснато, дори по празниците са имали дежурен екип.

„Преди празниците обработихме всички паркове, защото логично се очакваше най-много хора да има там. Пускаме и новия график за обработка, като започваме от градините в ЦГЧ, наред с това детските площадки и огражденията за разхождане на кучета. Следват комплексите и след това отново парковете. Обработката против кърлежи не е спирала. Графикът, който пускаме, продължава до 11.06. Имаме и един екип, който реагира на сигнали. Наред с това си обработваме дворовете на детските градини и училищата.

Освен това за комари минаха и първите въздушни ларвицидни обработки“, обясни Бойчева.

В ефира на „Здравей, България“ преди дни проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести, даде няколко съвета как да се пазим от паразитите: „Избягвайте ходенето по тревата, репелентите са много полезни. Пръскайте дрехите на малките деца. По-големите хора могат да пръскат и по кожата. След разходка винаги проверявайте сгъвките на колената и ръцете“.