Сряда, 03 Юли 2024
    
Бизнес Камено

Планиране на разходите в земеделието е невъзможно

  12.05.2024 13:35  
Планиране на разходите в земеделието е невъзможно

 

Сметки. Скокът на цените на суровините и пазарът, който не се е успокоил, пречат

Дона МИТЕВА

Всичко останало е спряло, но работата в земеделието върви. Така Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, определя ситуацията в страната преди предстоящите избори две в едно и подчертава, че асоциацията не се меси в политическия живот, но пък този политически живот пречи на ритъма на работата през земеделската година.

„Най-сериозният проблем за мен и колегите това е пазарът, защото той не се е нормализирал още. И естествено, военните действия в Израел и в Украйна. Заради тях, от една страна, се вдигат цените на суровините, от друга – свалят тези на готовата продукция. Реално ние сме по средата.

Голяма част от миналогодишната реколта се продаде на цена под себестойност. Загубите за всяко стопанство са различни – според добива, но навсякъде има такива“, обяснява Проданов.

Той искрено се надява, че цените на суровините ще се нормализират, за да може и стопаните да си направят сметките. „В момента със скоковете на цените на торовете, на техниката ние не можем да си направим никакви сметки за следващата стопанска година, за това какви пари са ни нужни. Торът например едната година беше 500 лв., говоря за амониевия, после стана 1600, после падна на 1000, до 800. Никой не знае какви средства да отдели“, дава пример той.

Липсата на редовно правителство също е проблем, защото спират до голяма степен законодателните инициативи, които бяха договорени след протестите на земеделците.

„В Закона за собствеността и ползването се направиха някои промени, по другите тепърва ще се почва работа, но се опасявам, че няма да е резултатна, защото трябва редовно правителство да работи. Така ще мине време, докато се стигне до тях“, обяснява зърнопроизводителят.

Падналите дъждове през последните седмици определено спасяват есенниците.

„Не мога да кажа, че ни очакват някакви грандиозни добиви, защото доста от потенциала е загубен заради предхождащата суша, но все пак се очакват по-нормални добиви от декар. Но още е много далече да се говори за добиви, защото важни са последните месец, месец и половина. Засега положението се нормализира за есенниците.

За пролетниците мога да кажа, че на някои места са изникнали вече, други сега никнат. Сеитбата им приключи. От влагата зависи и те как ще се развиват“, обобщи Илия Проданов.