Понеделник, 01 Юли 2024
    
Любопитно

ВРЕМЕТО: Сезонът на баловете идва с пролетни бури

  13.05.2024 07:59  
 ВРЕМЕТО: Сезонът на баловете идва с пролетни бури

До края на май времето ще запази неустойчивия си характер с чести гръмотевични валежи и предпоставки за пролетни бури с градушки. Обстановката е обичайна, тъй като тази част на годината традиционно е динамична в метеорологично отношение.

След неделните бури първата половина на текущата седмица ще е с по-спокойно време. В понеделник облачността ще се разкъсва, но в светлата част на денонощието ще остане променлива. Преобладаващите валежи ще са кратки и слаби, на изолирани места в Североизтока и Рило-Родопската област ще превали по-интензивно и с гръмотевици.

 

Във вторник и сряда напоителни пролетни дъждове ще паднат в западните райони и Горнотракийската низина. На изток смущенията ще са незначителни.

До края на седмицата облачността ще остане динамична с разкъсвания, а валежите – краткотрайни и строго локални. Висок риск от градушки се очаква през почивните дни в западните райони, където ще се развият следобедни гръмотевични бури.

До средата на месеца преобладаващите дневни температури ще са по-ниски – от 15 до 20 градуса. След това ще се повишат до по-високия пролетен диапазон – 20-25 градуса.

След 20 май дневните температури ще останат между 21 и 26 градуса, към края на месеца в обичайно топлите точки на България - до 28-29 градуса. Високите температури обаче ще са придружени с неустойчива атмосферна конфигурация с мощни локални следобедни бури и условия за кратки, интензивни дъждове, резки пориви на вятъра и градушки.