Сряда, 03 Юли 2024
    
Крими

От 50 до 100 лева за глас в Горно Езерово, деветима са задържани в акция

  13.05.2024 11:11  
От 50 до 100 лева за глас в Горно Езерово, деветима са задържани в акция

Георги РУСИНОВ

 

От 50 до 100 лева върви купуването на гласове в бургаския квартал Горно Езерово, стана ясно на съвместен брифинг на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура – Бургас. Днес на територията на града се провежда полицейска акция под надзора на Държавното обвинение. Задържани са деветима души от квартала, при проверените 17 адреса. 7 са образуваните досъдебни производства.

Директорът на ОДВМР-Бургас старши комисар Емил Павлов посочи, че в дирекцията до момента има постъпили 25 сигнала, касаещи купуване на гласове.

„Преобладават сигналите в кварталите с концентрирано ромско население. Те са за това, че се изготвят списъци с имена на лица да гласуват за определена партия и кандидат с преференция. Операцията продължава и в момента и не е изключено бройката на задържаните лица да бъде по-голяма“, заяви той.

Схемата е добре познатата от последните няколко проведени вота в страната – опрощаване на дългове и предлагане на пари.

Прокурор Мария Маркова коментира, че предстои анализ на събраните към момента доказателства, които представляват списъци с имена на лица.

„Налице са данни, че точно на тях ще бъдат предлагани съответните суми, за да се гласува за определена партия и кандидат. При наличието на достатъчно доказателства за виновността на определени лица ще бъдат предявени и обвинения“, уточни тя.

Купуването на гласове се наказва с лишаване на свобода от 1 до 6 години.