Понеделник, 01 Юли 2024
    
Крими

Адвокатът на Омар иска да разпита рекорден брой свидетели

  14.05.2024 12:14  
Адвокатът на Омар иска да разпита рекорден брой свидетели

Георги РУСИНОВ

 

Колко ще се проточи делото за убийството на двамата бургаски полицаи, в което обвиняем е Омар Аднан? Този въпрос си задават близките на загиналите след проведеното днес разпоредително заседание. Служебният му защитник Калин Янев поиска разпит на 111 свидетели и 19 вещи лица. В съда пред репортери той излезе и с нова защитна теза за клиента си – убийството им е непредумишлено, а сирийският каналджия опитал да направи „спасителна маневра“.

По този начин тежкото дело тръгва по общия ред, а Аднан пропусна шанса си за намаляване на присъдата с 1/3 при признаване на вината.

Самият старт на делото се проточи почти две години, а с предстоящите разпити на общо 130 души, перспективата да приключи скоро е нищожна.

Янев със сигурност ще опитва да докаже тезата си за непредумишленост на действията на клиента му, докато от другата страна – адвокатите Петър Димитров и Станко Кралев, които представляват семействата на Атанас Градев и Йордан Илиев са категорични – нищо друго освен доживотен затвор няма да удовлетвори опечалените.

Разследването е установило, че автомобилът на полицаите е бил с включена светлинна сигнализация и е бил оборудван с всички необходими реквизити. Автобусът се е движил с превишена скорост от около 78 км/ч, когато след дълго преследване помете патрулния автомобил на Градев и Илиев на 25 август 2022-а.

„Прокуратурата се постара да установи всички факти от влизането на обвиняемия в България до извършване на престъпление. В случая става въпрос за особено тежък случай. И по несъмнен начин е установено, че извършителят е пълнолетен. Това беше извършено с вербална нота на посолството на сирийска арабска република и извършена тройна съдебно-медицинска експертиза“, коментира в кулоарите на съда прокурор Димитър Узунов.

Преди година Аднан и други двама негови съучастници получиха ефективни присъди за каналджийство.

Следващото заседание на делото за убийство е на 24 юни от 9:30 часа и ще стартира с разпитите на първите 15 от свидетелите.