Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Бургаският държавен университет се включва в протестите

  15.05.2024 13:30  
Бургаският държавен университет се включва в протестите

 

Дона МИТЕВА

Средната брутна работна заплата в бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е 2 373 лв. Това го поставя на 13 място по заплащане от всичките 33 държавни ВУЗ-а. Данните са от декември 2023 година и бяха споделени от проф. проф. Лиляна Вълчева, председател на Браншови синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, който стяга протести в столицата. В тях ще се включат всички държавни университети, БАН, НИМХ, Стопанската академия и др. Участие са заявили и частни висши заведения, сред които не е Бургаския свободен университет, защото по думите на Пламен Димитров, президентът на КНСБ, там няма синдикални структури.

От синдикат “Висше образование и наука” вече изпратиха писмо до президента, служебния премиер и редица институции. В него се обявяват срещу ниските възнаграждения и настояват за тяхното увеличение. Очаква се утре среща със служебния финансов министър. Ако не получат желания резултат от понеделник започват стачка, която ще се организира заедно с КТ „Подкрепа“. Юристи подготвят документи и за европейския съд.

„Ние даваме кадри на всички сектори. А системата от три години не работи спокойно. Държавата системно недофинансира науката и образованието“, коментира проф. Вълчева.

От синдиката настояват за допълнителни 11,5 млн. на месец.  Защото висшите училища са ощетени с над 326 млн. лева за последните години, правят сметка синдикалистите.

Проф. Вълчева коментира и спада в броя на студентите: „Таксите на са големи, проблемът на студентите е в издръжката им като цяло. Освен това идеята на проф. Денков да не се плащат такси в държавните университети изигра лоша шега. Младите хора приеха това буквално и от този семестър не искат да плащат. Като стане ясно, че трябва да внесат такса – една част се отказват“, коментира синдикалистката.

За бургаския държавен университет студентите са със сто души по-малко.

Вчера и днес президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентите Даниела Алексиева, Огнян Атанасов и Тодор Капитанов, са в Бургас в рамките на започналата в началото на април национална кампания на конфедерацията „По-високи доходи с твоя синдикат“.